8 vaccinuri, obligatorii la înscrierea copiilor la gradiniță și școală
În Romania, vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicații grave la copii sau chiar moartea, scrie hotnews.ro.
Proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii în ultimul an cu 19% a numărului de copii vaccinați în Bucuresti. Crize similare ale vaccinării au apărut și în Ucraina, Franța, Spania sau Germania, unde au murit copii din cauza unor boli 100% prevenibile prin vaccinare.
În Romania, vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului și rubeolei.
BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, nu este inclus în varianta pusă în dezbatere publică, dar surse medicale, citate de Hotnews, susțin și acest vaccin va fi inclus în categoria celor obligatorii.
Potrivit proiectului, “pentru vaccinarile obligatorii, informarea părintelui este obligatorie, iar consimțămantul este prezumat”. Adică, părintele va trebuie să semneze o declarație prin care refuză să-și vaccineze copilul, în caz contrar se consideră din oficiu că este de acord cu vaccinarea.
Înscrierea copiilor în gradinițe și școli, de stat sau private, se va putea face doar după prezentarea de către părinți a dovezii vaccinarii copilului împotriva bolilor stabilite de Ministerul Sănătății. Sunt exceptați doar copii “care fac dovada contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”.
Sunt prevăzute amenzi usturătoare:
- Amenzi de la 5000 la 10.000 lei (1120 Euro – 2250 Euro) vor primi:
Grădinițele și școlile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverința din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzatoare vârstei.Direcțiile de sănătate publică ce nu asigură păstrarea vaccinurilor în condiții adecvate.Medicii de familie și medicii implicați în activitățile de vaccinare care nu respectă prevederile legale și se află la a treia abatere.
Amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei vor primi autoritatile locale care nu identifica situatiile de neglijare medicala a copilului.
Amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei vor primi școlile care încalcă legea menținând în colectivitate copiii nevaccinați la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinarii și care nu anunță această situație comisiei judetene de vaccinare.