Stau la bloc, dar şi-au făcut case ca la curte
Majoritatea românilor care locuiesc la parterul blocurilor au pus monopol pe grădina din faţa balconului. Fie au închis-o şi şi-au amenajat o curte proprie, fie şi-au extins apartamentul cu diferite construcţii. O familie din Bucureşti a ridicat o bucătărie şi un garaj, în continuarea locuinţei.
Cine vrea un pic de spaţiu în apartament nu se mai încurcă acum doar să spargă pereţii. Face adevărate construcţii în faţa balcoanelor. Reporterii Click! au dat peste un astfel de caz chiar în sectorul 6, din Bucureşti. Pe strada Zamfirescu, la parterul blocului 22 A, cu zece etaje, se ridică o ditamai anexa. E făcută din rigips, vopsită în portocaliu şi închisă cu geamuri termopan.
Construcţia ocupă aproximativ şapte metri din grădina blocului, însă proprietarului nu i se pare nimic anormal. „Am o bucătărie şi garajul, dar nu înţeleg de ce mă întrebaţi. Multă lume din zonă, care stă la parter, şi-a făcut una-alta", ne-a spus tânărul, care s-a recomandat Biţă.
Întrebat dacă are acceptul primăriei, omul a spus că a închiriat terenul, însă a recunoscut că nu are la mână o autorizaţie de construcţie. „Am închis aici de câţiva ani, au mai venit de la primărie, în timpul ăsta. Ba fostul primar Cristian Poteraş, ba actualul Rareş Mănescu, dar m-am descurcat", a continuat locatarul.
Potrivit legii, se pot executa fără autorizaţie reparaţii la împrejmuiri şi acoperişuri, atunci când nu se schimbă forma şi materialele din care sunt executate, zugrăveli exterioare, dacă nu se modifică faţada, reparaţii la instalaţiile interioare, la branşamentele şi racordurile exterioare, montarea sistemelor locale de încălzire, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi de contorizare a consumului de utilităţi. În rest, fără patalama de la Urbanism rişti o amendă de până la 100.000 de lei, plus demolarea pe banii tăi a construcţiei ilegale.
Ai voie să construieşti doar cu autorizaţie
Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, actualizată în 2012, este permisivă. Îţi dă dreptul să închiriezi sau să concesionezi anumite suprafeţe de teren ca să te extinzi, chiar dacă stai la bloc.
Totul este să ai aprobare din partea asociaţiei de proprietari, dar şi autorizaţie de la primărie. Pentru clădirile cu mai mult de şase apartamente, ca în cazul de faţă, suprafaţa de teren este stabilită potrivit documentaţiilor de urbanism. Reprezentanţii Primăriei sectorului 6 ne-au explicat acelaşi lucru, urmând să verifice dacă în cazul semnalat de noi există autorizaţie.
Craiova- I-au demolat vila construită ilegal
Caz asemănător, într-un cartier din Craiova. Familia Pîrlea a cumpărat două apartamente suprapuse, unul la parter, celălalt, la etajul 1 al unui bloc. Apoi, oamenii au construit în exteriorul imobilului, realizând o adevărată vilă. Şi-au mai făcut încă două camere şi un balcon, mărindu-şi astfel proprietatea cu aproape 40 de metri pătraţi.
Vila de la bloc fusese construită în urmă cu 10 ani
Abia pe 23 ianuarie 2013, autorităţile i-au demolat lui Alexandru Pîrlea construcţia ilegală
În ciuda somaţiilor pe care le-a primit de-a lungul timpului, proprietarul nu a plătit niciodată nici un fel de taxă. Săptămâna trecută, la 10 ani după ce s-a ridicat construcţia ilegală angajaţii primăriei au demolat-o. Inventivul craiovean care şi-a extins apartamentul trage acum ponoasele. După ce i-a fost dărâmată construcţia ilegală, a rămas cu o gaură imensă în zid, iar de câteva nopţi tremură de frig în apartament. ‘’Nu mai am balcon, iar din această cauză intră frigul în casă. Dorm îmbrăcat şi cu trei pături pe mine’’, a spus Alexandru Pîrlea.