Face film despre furtul tablourilor de 18 milioane €
Şase hoţi români au devenit „celebri" pe plan mondial după ce au furat, în mai puţin de 3 minute, tablouri în valoare de 18 milioane de euro. A fost unul dintre cele mai mediatizate furturi de opere de artă pe plan mondial.
Acum, un regizor român speră să dea lovitura cu un film inspirat din povestea „jafului secolului".
Fotograful Cristian Movilă şi regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu vor să redea povestea jafului într-o manieră alertă, cinematografică, prezentând principalii eroi implicaţi în acest caz, respectiv cei şase români care au dat lovitura.
Echipa este în plină documentare, i-a intervievat deja pe cei implicaţi în jaf şi lucrează în paralel la realizarea scenariului. Tudor Giurgiu susţine că deja există interes pentru acest film.
Regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu
„Am primit propuneri de colaborare din partea unor producători din Marea Britanie, Olanda şi Statele Unite. Subiectul vinde de la sine, este un excelent pretext pentru un film de acţiune diferit de majoritatea filmelor de gen. Viteza cu care s-a produs furtul, psihologia şi motivaţiile autorilor jafului, faptul că provin dintr-o comunitate de lipoveni izolată sunt elemente care vor da culoare acestei poveşti. Evaluăm posibilitatea realizării filmului în limba engleză, cu o distribuţie internaţională, în care să se regăsească actori europeni şi americani de top", a spus Giurgiu. Filmările se vor desfăşura şi în satul Carcaliu (jud. Tulcea), acolo unde Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecţi, a declarat că a ars tablourile într-o sobă din locuinţa ei.
16 Octombrie 2012
Şase români au furat din muzeul Kunsthal, din Rotterdam, (Olanda), 7 tablouri de valoare: "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud. Tablourile au fost arse.