Adio, facturi cu regularizare! De acum plăteşti cât consumi

Ultima actualizare:

    Instalarea acestor dispozitive a început în Banat şi Muntenia
Instalarea acestor dispozitive a început în Banat şi Muntenia

Mai bine de 50 de ani le-au trebuit inginerilor să creeze un instrument de măsurare şi citire a consumului de electricitate de la mare distanţă. În această toamnă, principalul furnizor de curent electric de la noi, Enel, a început instalarea în casele românilor a unui contor inteligent care face toată treaba, fără intervenţia angajaţilor companiei. Iată care sunt beneficiile acestui dispozitiv inovator.

Contorul inteligent, care va ajunge în casele a 2,7 milioane de clienţi ai Enel până în 2020, împrumută multe dintre caracteristicile repartitoarelor de costuri şi ale routerelor wireless. Noul dispozitiv, creat şi construit de români, permite citirea datelor de la distanţă şi e capabil să primească şi să transmită informaţii legate de consumul casnic către sistemul central al furnizorului de servicii de electricitate. Toate locuinţele abonaţilor din Banat, Muntenia şi Dobrogea vor avea astfel de contoare până în 2020, iar costurile de instalare sunt suportate de furnizor. Iată de ce e mai bun acest aparat decât cele vechi.  

  • Citirea consumului de la distanţă. Nici un angajat Enel nu va mai fi nevoit să se deplaseze acasă la tine (lunar sau o dată la trei luni) pentru a confrunta indicele de consum afişat de contor cu datele transmise de tine. Valorile înregistrate de noul contor sunt transmise automat către un punct de transformare dotat cu un concentrator de date. Informaţiile sunt retransmise către sistemul central printr-o reţea clasică de comunicaţii (GSM sau fibră optică). Mai mult, nici tu nu mai eşti nevoit să-ţi notezi lună de lună indexul şi să-l transmiţi furnizorului prin intermediul contului Myenel (doar dacă nu ai încredere în dispozitiv). 
  • Eliminarea regularizărilor. Marele câştig al transmiterii datelor de la distanţă e că va dispărea consumul estimat şi, implicit, facturile de regularizare a consumului. De cele mai multe ori, acestea au valori de 5-10 ori mai mari decât consumul real. Fii pregătit ca de acum să plăteşti exact cât consumi, căci contorul nu minte!
  • Tarif flexibil. Dispozitivul oferă clientului informaţii preţioase legate de consumul de electricitate în orice moment al zilei sau al nopţii. Astfel, dacă foloseşti mult curent pe timp de noapte, între anumite ore, poţi cere furnizorului o renegociere a contractului, astfel încât să-ţi reducă tariful la energia consumată în acel interval orar. Enel va fi capabil, în curând, să introducă pachete cu tarife flexibile, adaptate nevoilor tale reale. Ca şi comparaţie, acest sistem se apropie foarte mult de abonamentele pe care le au companiile de telefonie mobilă.
  • Alertă în caz de pană de curent. În momentul în care se produce o pană de curent sau o întrerupere a alimentării cauzată de un eveniment care nu are legătură cu vreun capriciu al vremii, contorul transmite la centru informaţia că locuinţa ta nu mai e alimentată. Apelurile către dispeceratul Enel sunt inutile în acest caz, căci angajaţii firmei ştiu deja ce ai păţit şi câţi abonaţi sunt în aceeaşi situaţie. Intervenţia echipajelor de suport e, astfel, mult mai promptă.
  • Senzor de consum sporit. Tot în premieră, clienţii Enel vor putea să acceseze informaţii detaliate şi actualizate despre consumul lor de energie electrică, fie prin ecranul de afişare al contorului, fie prin intermediul unui computer personal. Această monitorizare în timp real îţi permite să-ţi faci o planificare adecvată a consumului de energie electrică. Ce înseamnă asta? Contorul detectează dacă un aparat electrocasnic din locuinţa ta consumă mai mult decât ar trebui (un frigider vechi, o maşină de spălat dintr-o clasă energetică inferioară) pentru ca tu să iei decizii care să-ţi protejeze buzunarul (înlocuirea aparatelor care consumă exagerat).

Cine sunt primii beneficiari

Primele 30.000 de contoare inteligente care vor fi instalate în acest an vor ajunge în casele consumatorilor din Timişoara, Arad, Deva, Constanţa, Mamaia, Delta Dunării, Modelu şi Călăraşi. În Capitală, instalarea dispozitivelor a început în cartierele Pantelimon, Andronache şi Baicului (11.000 de contoare). Zonele au fost alese după un criteriu stabilit de Autoritatea de reglementare în domeniul energiei. “S-a cerut de către autoritatea de reglementare o zonă mixtă, care să combine ruralul cu urbanul, iar aici sunt şi blocuri şi case”, a declarat inginer Emil Constantinescu, şeful de proiect din partea Enel. Echipamentele vechi vor fi preluate de angajaţii Enel în vederea casării. Mai multe informaţii despre acest tip de contor găsiţi pe enel.ro/contorulinteligent.

Contoarele inteligente furnizate firmei de electricitate sunt construite de AEM Timişoara, o companie cu experienţă în domeniul producerii de instrumente de măsurare a consumului de energie electrică, energie termică şi gaze naturale. Durata de viaţă a unui contor este de 15 ani, aproape dublă decât a celor vechi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate william george charlotte louis jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
atac de cord Pixabay jpg
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Tarom jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net