Adio, Neagu Djuvara! Istoricul a fost condus pe ultimul drum
Slujba de înmormântare a istoricului Neagu Djuvara a avut loc la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din strada Polonă, nr. 50, duminică, 29 ianuarie,începând cu ora 12:00. Istoricul îşi va dormi somnul de veci în cimitirul Bellu.
Trupul neînsufleţit al istoricului şi scriitorului Neagu Djuvara a fost depus vineri şi sâmbătă la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti din str. Polonă nr. 50. El a încetat din viață joi, 25 ianuarie, în urma unor complicaţii cauzate de o pneumonie. În timpul ceremoniei au fost aduse onorurile militare cuvenite pentru un Cavaler al ordinului naţional "Steaua României".
Slujba s-a desfăşurat în prezenţa familiei şi a numeroase personalităţi, printre care Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Mihail Şora."A fost un om bun, drept, care ştia să recunoască şi să-şi ceară iertare când a greşit, care îi respecta pe cei din jur, care avea un simţ foarte ascuţit al umorului, ştiind să fie ironic în primul rând cu el însuşi. Avea o nobleţe care ne va lipsi", a spus episcopul greco-catolic de Bucureşti, în discursul de la Biserică.Neagu Djuvara a trăit o viaţă care s-a intersectat cu numeroase momente decisive din istoria României. Neagu Djuvara, născut pe 18 august 1916, la Bucureşti, într-o familie de origine aromână, şi-a luat licenţa în Istorie la Sorbona, în 1937, şi trei ani mai târziu a devenit doctor în Drept, la Paris. În 1972, a obţinut doctoratul în Filosofie, tot în Franţa. A petrecut 23 de ani în Republica Niger, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, de unde s-a întors, în 1984, la Paris.
Neagu Djuvara a scris nenumărate cărţi care vor reflecta veşnic pasiunea sa pentru istoria filosofiei. Printre cărţile sale se numără „Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor'” (Paris, 1975), premiată de Academia Franceză în 1976, „Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” (1995), „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, seria Istorie” (1999) şi „Amintiri din pribegie” (2005).
A primit decoraţii şi premii prin care i-a fost recunoscută valoarea şi contribuţia adusă la dezvoltarea culturii. În 2006, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar în 2010, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, iar la finalul lunii martie 2016, a primit premiul de Excelenţă la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural.