Adolescența în vremea coronavirusului. Cei mai mulți sunt încântați că petrec mai mult timp în familie

Ultima actualizare:

    În Dâmbovița au fost raportate de la debutul epidemiei 1682 de cazuri, în ultimele zile fiind constatată o creștere accelerată a infectărilor în județFoto: Shutterstock
În Dâmbovița au fost raportate de la debutul epidemiei 1682 de cazuri, în ultimele zile fiind constatată o creștere accelerată a infectărilor în județFoto: Shutterstock

Regulile care trebuie respectate în timp de pandemie, dar mai ales faptul că avem restricții lasă urme atât asupra adulților, dar mai ales asupra adolescenților sau copiilor, aceștia fiind în formare. Dacă va lăsa sau nu traume pandemia și care vor fi acelea aflăm de la psihologul Mihai Copăceanu.

Închiderea școlilor, distanțarea fizică, mutarea interacțiunii umane aproape în totalitate în online, ratarea unor momente importante care nu se mai întorc (ultima zi de școală, petrecerile de absolvire, întâlnirea cu viitorii colegi), agresivitatea crescută și mesajele contradictorii din societate, toate accentuează anxietatea, incertitudinea, neliniștea și rebeliunile specifice oricum vârstei adolescentine, scrie ziare.com.

Psihologul Mihai Copaceanu a făcut, în luna aprilie a acestui an, în plină pandemie și stare de urgență, un studiu online, în rândul tinerilor. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.130 de tineri (72,5%, de sex feminin) cu vârste între 14 și 22 de ani, din mai multe regiuni din țară.

Peste șase ore zilnic stau online

Peste 80% dintre repondenți au recunoscut că internetul a devenit locul lor preferat de evadare în această perioada, iar mai mult de jumătate au spus că stau online peste șase ore în fiecare zi.

Aproape 40% dintre tinerii care au răspuns întrebărilor din studiu au recunoscut că suferă de insomnii, 41% se simt mai obosiți, 23% plâng mai mult decât de obicei, 50,5 % mănâncă mai mult decât de obicei și 25,3% consideră că școală online este un dezastru.

De asemenea, 44,4% dintre tinerii chestionați au răspuns că stresul din familia lor este mult mai mare de când a început pandemia, iar 22% s-au plâns că în familia lor sunt mai multe certuri și neînțelegeri. Alte procente triste sunt cele al tinerilor care au spus că sunt îngrijorați în ce privește veniturile familiei (33%) și ale celor care au declarat că un părinte a rămas fără loc de muncă, în această perioada (10%).

61,2% dintre tinerii care au răspuns întrebărilor studiului se declara încântați de timpul mai mult petrecut în familie și doar 22,1% consideră că era mai bine înainte de pandemie.

Psihologul Mihai Copaceanu este de părere că pericolul cel mai mare în ce privește efectele pandemiei asupra psihicului adolescenților și tinerilor de azi - și dificil de remediat, în caz că se întâmplă- este acela de a dezvoltă în adutul de mai târziu teamă de intimidate, teama de angajament și relații, care pot duce la izolare, singurătate și chiar depresie.

Citește și:

Aşa vom arăta dacă muncim de acasă. Izolarea ne transformă fizic și psihic

Măsuri de distanțare socială în era post-coronavirus. Cum arată modelul englezesc din care am putea să ne inspirăm și noi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net