Ai datorii la stat? Nici că ți se mai restituie taxa auto
Vești bune pentru șoferi! În sfârșit, aleșii au stabilit normele privind restituirea fostelor taxe auto, așa că banii vor fi returnați începând chiar de anul viitor. Nu și dacă aveți datorii la stat!
Potrivit normelor puse acum în dezbatere publică, organele fiscale vor soluționa cererile de restituire a taxelor auto în maximum 45 de zile de la depunerea lor. Trebuie să știți însă că depunerea cererii nu înseamnă neapărat și aprobarea ei, căci autoritatea competentă o va putea respinge, mai ales dacă nu aveți toate documentele necesare sau dacă nu ați precizat contul bancar în care vor fi vărsați banii. Aceștia vor fi returnați începând chiar din 2018, dacă nu înregistrați restanțe către bugetul de stat. În caz contrar, banii vor fi folosiți la compensarea acestor datorii, iar ce rămâne, dacă va rămâne, se va întoarce la contribuabil. Cererile pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme, taxei de poluare, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu - pe scurt, toate taxele auto de până acum - se pot depune deja, așa cum a confirmat chiar Ministerul Mediului. Șoferii care doresc restituirea ”birului pe poluare” vor trebui să facă cererea la organul fiscal competent (se poate depune personal sau prin poștă), la care vor anexa documentul ce dovedește plata taxei, dacă există (în original/copie), respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont și copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare. Potrivit avocatnet.ro, nu e necesar documentul care face dovada plății taxei/taxelor respective, pentru că organul fiscal are posibilitatea să verifice în sistemele proprii dacă banii au fost plătiți sau nu de șofer.
Când va putea fi respinsă cererea de restituire
Organul fiscal va respinge solicitantului restituirea banilor (printr-o decizie de respingere) în următoarele situații:
dacă nu se depun copiile după cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare sau când nu se transmit informațiile și documentele solicitate de organul fiscal, în termen de cel mult 60 de zile de la solicitare;
dacă nu se precizează în cererea de restituire contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită;
dacă organul fiscal observă că suma a fost deja restituită sau compensată cu alte datorii fiscale;
dacă nu se regăsește dovada plății nici în registrele organelor fiscale, nici la Trezorerie.
Banii vor fi primiți înapoi abia începând de la 1 ianuarie 2018, cu excepția timbrului de mediu. Pentru acesta din urmă, banii vor fi restituiți în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. Banii se vor restitui toți odată, nu în tranșe, așa cum se stabilise la un moment dat.
Noua taxă auto, dezvăluită în curând
Timbrul de mediu a fost eliminat la 1 februarie 2017, însă bucuria șoferilor nu va ține nici măcar 1 an. Asta pentru că guvernații pregătesc deja o nouă formulă de impozitare, care va fi dezvăluită în următoarele zile. Potrivit ministrului Mediului, noul proiect va reglementa nivelul taxării în funcție de gradul de poluare al mașinii. Practic, toată lumea plătește, după cum poluează! ”Va fi o metodă prin care dorim foarte mult ca toate autovehiculele care circulă pe drumurile patriei şi care poluează, deci care au o normă inferioară de poluare – Euro 2, Euro 3 sau Euro 4 -, să fie taxate în funcţie de emisiile pe care le dau”, a arătat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.