Ai de recuperat taxa auto? Poți depune deja cererea
Vești bune pentru românii care așteaptă să își recupereze taxa auto! Modelul cererii de restituire a taxei este deja publicat în Monitorul Oficial și urmează să fie stabilită și procedura efectivă de returnare a sumelor plătite de șoferi.
Conducătorii auto pot cere, acum, înapoi banii achitați statului pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.
Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor au aprobat modelul de cerere de care să se folosească românii pentru a solicita returnarea banilor prin Ordinul comun nr. 1.144/1.672/2017, care a apărut în august 2017 în Monitorul Oficial. Nu au fost stabilite încă normele de aplicare, însă chiar și fără acestea, șoferii pot solicita deja restituirea taxei.
Cei de la Ministerul Mediului au declarat, pentru avocatnet.ro, că șoferii vor trebui să anexeze la cerere documentul doveditor al plății uneia dintre fostele taxe auto (original sau copie), chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății acesteia, dar și copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.
O altă veste bună din partea guvernanților este aceea că proprietarii de mașini care cer Fiscului restituirea fostelor taxe auto, deci inclusiv a timbrului de mediu, nu vor avea nevoie neapărat de actul prin care pot dovedi plata uneia dintre taxe. Măsura este inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență ce a fost adoptat joi de Guvern. Practic, în lipsa documentului doveditor, autoritățile vor trebui să verifice în propriile baze de date existența acestuia.
Românii pot să solicite restituirea fostelor taxe auto până la data de 31 august 2018. Cei care vor rata acest termen-limită nu vor mai avea posibilitatea de a cere returnarea sumelor achitate. Cei care deja au apucat să depună în trecut cereri de restituire nu vor mai trebui să depună altele noi.
Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule au fost obligatorii, în mod succesiv, între anii 2007 și 2017. În prezent, nu mai există nicio taxă de mediu obligatorie la prima înmatriculare a unei mașini în România, dar guvernanții deja se gândesc la o nouă formulă de impozitare.