Ai nevoie de bani? Ţi-i dă vânzătorul de la magazin!
Dacă ai nevoie urgent de bani, dar nu există nici un bancomat în zonă, vei putea cere o sumă de până la 200 de lei anumitor magazine care folosesc terminale de plată (POS). Acest lucru va fi valabil începând cu anul viitor, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.
Începând din 2017, anumiţi comercianţi care folosesc terminale de plată POS vor putea să dea bani clienţilor, la cerere, potrivit economica.net. Practic, este vorba despre acordarea unui avans în numerar care va fi considerat ca o retragere de la bancomat. În acest fel, dacă eşti posesorul unui card bancar, îţi va fi mult mai uşor să obţii bani din cont, mai ales dacă stai în localităţi mici. Se ştie că persoanele care locuiesc în aceste zone sunt obligate, uneori, să străbată kilometri întregi până la primul ATM.
- De la cine vom putea retrage bani - Comercianţii care vând în cantităţi mici şi care au anual o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro, echivalent în lei, vor putea, începând de anul viitor, să acorde avansuri în numerar de maximum 200 de lei. Serviciul (ce va fi asimilat unei retrageri de bani de la bancomat) va fi disponibil persoanelor care au card bancar şi care fac o achiziţie din magazinele respective.
- Ce comision vei plăti – Aceşti bani vor fi evidenţiaţi pe bonul fiscal, iar comisionul pe care îl achiţi va fi de maximum 1% din valoarea avansului în numerar pe care l-ai cerut. De exemplu, dacă retragi de la un magazin 200 de lei, comisionul nu va putea depăşi 2 lei.
- Ce se întâmplă dacă magazinul nu are bani - În situaţia în care comerciantul nu va avea în casă suma pe care i-o ceri ca avans în numerar, el îţi va acorda banii de care dispune în acel moment. De exemplu, dacă ceri 200 de lei, dar vânzătorul nu are disponibili decât 100 de lei, va trebui să te mulţumeşti cu atât. Sau să cauţi un alt magazin. Disponibilitatea acestui serviciu va fi afişată la loc vizibil, împreună cu costurile aferente. În caz contrar, comerciantul riscă amenzi.
- Comercianţii, obligaţi să accepte plata cu cardul – De la 1 ianuarie 2017, comercianţii care au o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro vor fi obligaţi să accepte plăţi cu cardul de debit sau de credit. De asemenea, firmele care furnizează servicii de utilitate publică şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, dobânzi etc., vor fi obligate să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit/credit.
Amenzi de până la 50.000 de lei
Instituţiile publice care încasează impozite, taxe etc., dar şi companiile furnizoare de servicii de utilitate publică vor risca amenzi între 20.000 şi 50.000 de lei dacă vor refuza plata cu cardul. Totodată, firmele a căror cifră de afaceri depăşeşte anual 10.000 de euro şi care nu vor accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit vor risca amenzi cuprinse între 5.000 şi 7.500 de lei. Tot contravenţie va fi considerată şi lipsa afişării semnului privind acordarea avansurilor în numerar, precum şi lipsa informaţiilor privind costurile pe care le implică retragerea în numerar direct din magazine. Pentru aceste situaţii, amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.
Click! Spune: Legea 209/2016 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost publicată ieri în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.