Alegeri locale 2016: Aşa s-a colorat harta României după vot!
Aproape 9 milioane de români au ieşit duminică din case să-şi voteze favoriţii. ”Bătălia” s-a dat şi de data aceasta între PSD şi noul PNL. Cele două partide şi-au împărţit primăriile, consiliile locale şi judeţene, dar mici surprize au venit de la partidele noi, cum ar fi Uniunea Salvaţi Bucureştiul, PMP, ALDE.
Cei mai mulţi români prezenţi la vot duminică, 5 iunie, au preferat PSD, potrivit rezultatelor parţiale de ieri, prezentate de Biroul Electoral Central (BEC). În Capitală, totul este ”roşu”: Partidul Social Democrat a acaparat toate primăriile de sector şi Primăria Municipiului.
După verificarea a peste 87% din buletinele de vot pentru candidaţii la primărie, a rezultat că 2,2 milioane de persoane au votat PSD (39,17%) şi 1,88 milioane de voturi au fost pentru PNL (32,94%). PSD a obţinut cele mai multe mandate de primar - 1.466, reprezentând 46,01% din total, iar PNL are 952 de primari, reprezentând 29,88%, arată rezultatele parţiale. Restul voturilor au mers către alte 58 de partide şi alianţe. Pe locul al treilea, la mare distanţă, este UDMR, cu 178 de primari, adică 5,58%, urmată de ALDE - 56 de mandate de primar, reprezentând 1,75%. O surpriză a venit de la candidaţii independenţi. Aceştia au reuşit să câştige 44 de primării (1,38%).
UNPR este pe locul al şaselea, cu 20 de mandate (0,62%). Partidul Mişcarea Populară va avea 16 primării, adică 0,50%, Partidul Civic Maghiar va avea 12 mandate (0,37%), iar Alianţa Electorală PSD+UNPR va avea 9 mandate de primar (0,28%). Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) are cinci mandate de primar (0,15%).
E primar de 34 de ani fără întrerupere
Un “dinozaur” în Dâmboviţa! Mircea Ismail e cel mai vechi edil în funcţie din România. În vârstă de 69 de ani, el se află la cârma primăriei din comuna Doiceşti încă din 1982. Mircea Ismail e înregimentat la PSD şi spune că secretul longevităţii în fotoliul de şef al administraţiei locale e simplu: “Să fii om!”. Pensionarul a câştigat duminică al 9-lea mandat de primar al comunei dâmboviţene. El ocupă funcţia de edil de pe 16 martie 1982 şi nimeni n-a reuşit, de atunci, să-l detroneze, scrie adevarul.ro. Ludovic Orban, deputat PNL, l-a etichetat pe Ismail, în februarie, drept “o relicvă comunistă”. Liberalul consideră că, “în comuna Doiceşti, în «capul trebii» se află de 34 de ani acelaşi primar. Mare lucru nu prea a făcut pe acolo, dar din 2.200 de cetăţeni care se prezintă la vot, 416 sunt beneficiari ai ajutorului social. Cum să schimbi din funcţie această relicvă a regimului comunist prin alegeri într-un tur?! Foarte, foarte greu. Poate dacă vine doamna cu coasa sau doamna cu cătuşele”. Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a reacţionat atunci şi a spus că declaraţia lui Orban e josnică. Ismail l-a depăşit pe Ştefan Sîchin (68 de ani), edilul din Boloteşti (Vrancea), care a fost edil din 1981. El n-a câştigat duminică un nou mandat.
Click! spune
Iată câteva repere din 1982, anul în care Mircea Ismail a devenit primar:
- A avut loc Războiul Insulelor Malvine, între Argentina şi Marea Britanie 6 Italia lui Paolo Rossi triumfa la Campionatul Mondial din Spania 6 Nicolae Ceauşescu dădea startul demolărilor care au mutilat Capitala
- Se năştea Delia Matache, una dintre cele mai bine cotate cântăreţe în prezent.
Cei 7 care vor conduce Capitala
«Românii sunt toleranţi cu încălcarea legii»
Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România, scrie în „Adevărul”: „Rezultatul alegerilor în Capitală înseamnă un singur lucru: că electoratul urban s-a săturat să aştepte ca PNL să priceapă că modernitatea înseamnă meritocraţie şi i-a administrat lovitura de pedeapsă cuvenită. PNL nu numai că nu este ce trebuie, dar a şi ţinut să ne transmită că nici nu aspiră. Dacă după alegerea lui Klaus Iohannis, care nu s-ar fi realizat fără sprijinul nostru, preşedintele şi partidul înţelegeau ce se petrece şi veneau la masa de discuţii cu societatea civilă, Gabriela Firea nu era primar azi (ce ruşine pentru PNL că numai PSD promovează femei ca primar!)”.Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi 24: „Ştiam cu toţii, despre Gabriela Firea şi PSD, cu o singură excepţie, la sectorul 1, acolo unde pesediştii sunt concuraţi. În rest, eu am mai văzut asta, în anul 2000. Şi atunci erau câştigate sectoarele de PSD, iar singura sulă ieşită din sac era domnul Băsescu, după prestaţiile dreptei în anul 2000. Tot ce vedem azi se datorează, sau din cauza, acest Bucureşti roşu este răspunsul oamenilor la ce s-a întâmplat după ce oamenii i-au alungat pe Victor Ponta şi pe PSD din palatele Cotroceni şi Victoria. Acum, răspunsul este legat de prestaţia preşedintelui Klaus Iohannis după ce a fost pus în scaunul de la Cotroceni şi după prestaţia Guvernului Cioloş şi, nu în ultimul rând, de prestaţia PNL. Ce poate fi mai rău decât un partid penal? Un partid penibil. Dacă eşti penal, inspiri teamă. Dacă ai ajuns să fii penibil atunci eşti terminat”.Psihologul Mihai Copăceanu a scris în „Adevărul”: „Ce îmi pare rău că românii şi de astă dată au votat la fel. Au votat candidaţi în prezent anchetaţi, foşti condamnaţi şi chiar unii deja în arest. Un indicator clar că întâi avem o problemă cu legea care permite înscrierea candidaţilor cu probleme penale şi a doua problemă că românii sunt extrem de toleranţi cu încălcarea legii. Ceea ce e şi mai grav”.