Alegeri prezidențiale 2019. Topul candidaților la Cotroceni în funcție de numărul de semnături adunate
Au fost 25, au rămas doar 10. 10 candidați care intră în cursa pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc la 10 noiembrie.. Majoritatea sunt nume sonore ale politicii românești, dar la urne românii vor putea pune ștampila și pe nume mai puțin cunoscute sau chiar controversate - care au fost recent vehiculate în spațiul public. Iată cine se luptă pentru scaunul de la Cotroceni.
Klaus Iohanis, președintele actual al României
Klaus Iohanis candidează pentru al doilea mandat de președinte al țării și reprezintă Partidul Național Liberal. El și-a depus candidatura vineri, 20 septembrie, și a depus la Biroul Electoral Central (BEC) cele mai multe semnături dintre toți candidații: 2,2 milioane. Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale în anul 2014, în al doilea tur de scrutin (16 noiembrie).
Viorica Dăncilă: „Nici o mamă să nu îi fie frică”
Viorica Dăncilă și-a depus candidatura la BEC joi, 19 septembrie și a strâns 1,4 milioane de semnături. Ea este actualul prim-ministru al României și reprezintă Partidul Social Democrat. Viorica Dăncilă a fost aleasă candidat PSD la alegerile prezidențiale din 2019 la Congresul Extraordinar care a avut loc la 24 august. În ziua în care și-a depus candidatura, Dăncilă a mai făcut o gafă, demonstrând pentru a mia oară – dacă mai era nevoie – că limba română rămâne, pentru ea, un mister. Iată ce a declarat: „Am convingerea că avem nevoie de un președinte care să suțină un pact pentru bunăstarea românilor, astfel încât nici un pensionar din această țară să nu se teamă că pensia îi va fi tăiată, nici o mamă să nu-i fie frică că nu va primi salariul sau îi va fi tăiată alocația”.
Dan Barna îl propune pe Cioloș prim-ministru
Dan Barna candidează din partea Alianței USR-PLUS și se află pe locul trei în topul candidaților la Cotroceni în funcție de numărul de semnături. El a strâns 400.000, foarte puțin în comparație cu primii doi candidați. Dar, dublu, totuși, față de cât spune legea că ar fi necesar.
Mircea Diaconu, în luptă cu statul paralel
Actorul Mircea Diaconu a invocat lupta cu statul paralel ca mesaj de campanie electorală. El este candidatul ALDE și Pro România și se află la egalitate de semnături cu dan Barna: 400.000. Mircea Diaconu a fost europarlamentar independent în 2014. El și-a depus candidatura, sâmbătă, 21 septembrie și a declarat că i se pare ridicol să depui două milioane de semnături, fără să te gândești la oamenii care muncesc să le verifice.
Theodor Paleologu: „Mircea Diaconu e bun actor în roluri de prost”
Theodor Paleologu este candidatul PMP la prezidențiale și a strâns 360.000 de semnături. El și-a depus candidatura joi, 19 septembrie. Candidatul PMP la preşedinţie, Theodor Paleologu, spunea că Mircea Diaconu, susţinut de ALDE şi Pro România la prezidenţiale, este bun actor în roluri de prost şi a găsit pe alţii mai proşti, ALDE şi Pro România, care n-au fost în stare să genereze o candidatură. Joi, după depunerea candidaturii, el a mai declarat că România are nevoie de un preşedinte „deschis dialogului, care să restaureze demnitatea statului, credibilitatea României în afară, să restabilească respectul pentru România şi pentru români şi, nu în ultimul rând, să restabilească pacea socială”.
Kelemen Hunor , la a treia încercare de a cuceri Cotroceniul
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a ajuns sâmbătă la sediul Biroului Electoral Central cu o trotinetă electrică şi şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale, cu 265.800 de semnături de susţinere. Anterior, el a spus că și-ar dori să intre în turul al doilea cu candidatul PMP. El și-a anunțat candidature încă din luna august. Kelemen hunor a mai candidat la fotoliul de președinte al României, în 2009 și în 2014.
Ramona Ioana Bruynssels a eliberat porumbei albi după ce a ieșit din sediul BEC
Ramona Ioana Bruynssels este propusă și susținută în cursa prezidențială de partidul Puterii umaniste. Ea și-a depus candidature în ultima zi și a strâns peste 280.000 de semnături.
Cătălin Ivan vrea să-și facă cunoscut partidul
Este fost europarlamentar PSD și și-a depus candidatura duminică, 22 septembrie. El a strâns 235.119 semnături și a declarant la intrarea în sediul Biroului electortal central că prin această candidatură vrea să facă cunoscut proiectul politic în care s-a împlicat – Partidul pentru Demnitate Națională, o „alternativă la actuala clasă politică”.
Alexandru Cumpănașu, cel care a încins hora de ziua Alexandrei Măceșanu
Alexandru cumpănașu este, de departe, cel mai controversat nume care se află pe listele cu candidați la Cotroceni. El este unchiul Alexandrei Măcesanu, una dintre tinerele ucise de Ghorghe Dincă la Caracal. Cumpănașu este păzit în permanență de o gardă de corp din Brigada specială de intervenție a Jandarmeriei, circulă cu un SUV pus la dispoziție de Ministerul de Interne, iar ONG-ul pe care îl conduce a primit finanțări cel puțin dubioase de la stat. El a stârnit indignarea multor români după ce și-a început Campania electorală chiar în ziua în care Alexandra ar fi trebuit să-și serbeze ziua de naștere. Cumpănașu a organizat un miting în București, miting care s-a lăsat cu chiuituri și hore.
Viorel Cataramă, acuzat initial că ar fi falsificat
Este candidatul propus de Partidul dreapta Liberală și a strâns 230.000 de semnături. Biroul Electoral central i-a respins, initial, candidature pe motiv că 94.000 de smnături din cele 230.000 ar fi prezentat similitudini evidente. Cu alte cuvinte, ar fi falsificat listele. Viorel Cataramă a depus la Curtea Constituțională o contestație care a fost aprobată, așa că BEC este obligat să-i înregistreze cât mai repede candidatura.
Citește și:
Alegeri prezidențiale 2019. Vor la Cotroceni, dar nu au strâns semnăturile