Alertă! Românii, printre cei mai vulnerabili europeni în fața bacteriilor ucigașe

Ultima actualizare:

    Abuzul de antibiotice ne-a scăzut rezistența în fața bacteriilor
Abuzul de antibiotice ne-a scăzut rezistența în fața bacteriilor

Ușurința cu care ni se prescriu antibioticele, frecvența cu care le luăm chiar și atunci când nu e nevoie ne-au făcut extrem de vulnerabili în fața bacteriilor. Astfel că am ajuns pe primele locuri în Europa la rezistența scăzută în fața bacteriilor. Și asta, în condițiile în care în spitalele din România e jale! Experții Organizației Mondiale a Sănătății spun că situația e gravă și trebuie luate urgent măsuri!

Situația consumului de antibiotice la nivelul Uniunii Europene plasează România pe locul al patrulea, arată un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (CEPCB), bazat pe date referitoare la situația anului 2016, trimise de 30 de state.

Ne aflăm într-o situație foarte gravă, spun specialiștii!

În general cea mai scăzută rezistență la antibiotice se înregistrează în nordul continentului, în timp ce valorile cele mai ridicate sunt în est și sud. Aceste deosebiri sunt legate de diferențele în modul de utilizare al antibioticelor, al prevenirii și controlului infecțiilor și al diagnosticului acestora.

În ceea ce privește rezistența bacteriilor izolate din infecții grave, invazive, situația României este îngrijorătoare! Chiar dacă la câteva dintre bacteriile aflate în supraveghere s-a semnalat o ușoară scădere a rezistenței față de anii precedenți, valorile înregistrate încă ne plasează pe primele locuri în UE, iar la unele specii, precum Acinetobacter spp. și Enterecoccus faecium, se semnalează creșteri îngrijorătoare. Iată care este situația rezistenței bacteriilor la antibiotice!

# Rezistența Klebsiella pneumoniae la antibiotice este de 35,9%, România ocupând locul 3 în UE.

# Rezistența Pseudomonas este de 52%, ceea ce ne plasează pe poziția întâi.

# Rezistența Acinetobacter spp este de 82,9%, România aflându-se pe locul 2 în UE.

# Rezistența Streptococcus pneumoniae (39%) ne plasează, din nou, pe locul 1 în Europa.

# Staphylococcus aureus: avem cele mai multe tulpini rezistente la meticilină, un antibiotic de ultimă generație. Bineînțeles că și aici suntem pe locul întâi.

# Enterococcus faecium are o rezistență de 39%, adică locul 1 în UE.

Experții spun că apariția și dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice este un fenomen natural cauzat de mutațiile care apar în genele bacteriilor sau cauzat de unele elemente genetice care se pot transmite între bacterii.

„Bacteriile pot dobândi mecanisme multiple de rezistență și astfel devin insensibile la clase multiple de antibiotice, ceea ce limitează drastic alternativele terapeutice în infecțiile produse de acestea”, arată raportul (CEPCB).

„Ceea ce stă la originea răspândirii rezistenței este utilizarea irațională a antibioticelor și transmiterea bacteriilor rezistente între oameni, între animale și între oameni-animale și mediu. Practicile de slabă calitate de prevenire și control al infecțiilor și sanitația inadecvată contribuie de asemenea la răspândirea acestor bacteria”, mai arată raportul.

Ce este de făcut?

# Reducerea consumului de antibiotice prin eliminarea prescripției exagerate sau nepotrivite.

# Informarea permanentă a publicului privind importanța utilizării judicioase a antibioticelor, numai pe bază de prescripție, în doza și pe durata recomandată de către medic.

# Reducerea posibilității de transmitere a bacteriilor multirezistente în unitățile medicale prin screening-ul pacienților purtători, îngrijirea lor separată, însușirea noțiunilor de prevenire a transmiterii infecțiilor de către tot personalul medical, informarea pacienților asupra conduitei igienice de urmat.

# Îmbunătățirea și extinderea capacității de diagnostic microbiologic în spitale, a supravegherii și controlului circulației bacteriilor multirezistente și a infecțiilor asociate asistenței medicale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net