Alexandra Măceşanu nu poate fi declarată moartă?

Ultima actualizare:

    Alexandra Măceşanu a fost omorâtă, potrivit asasinului, pe 25 iulieFoto: Inquam Photos
Alexandra Măceşanu a fost omorâtă, potrivit asasinului, pe 25 iulieFoto: Inquam Photos

Chiar dacă Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a violat şi le-a omorât pe Luiza Melencu (18 ani), răpită pe 14 aprilie, şi pe Alexandra Măceşanu (15 ani), sechestrată pe 24 iulie, ancheta se complică în cazul de la Caracal. Motivul? Lipsa cadavrelor. Până acum, în România n-au mai fost instrumentate cazuri de omoruri bazate doar pe resturi umane incinerate.

Cazul crimelor de la Caracal continuă să fie dezbătut pe toate feţele. Până acum, procurorii au reuşit să confirme moartea Alexandrei Măceşanu, doar după expertiza genetică asupra rămăşiţelor umane găsite în curtea lui Gheorghe Dincă. Surse judiciare din domeniul criminalistic au explicat pentru adevarul.ro că, din acest punct de vedere, cazul care a indignat o ţară întreagă este unic. Un procuror specializat în omoruri a arătat că, până acum, au fost cazuri de crime în care cadavrul a fost descoperit şi identificat, dar şi cazuri în care cadavrul n-a fost descoperit niciodată. În România n-au mai fost însă instrumentate niciodată crime în care să fie descoperite doar resturi umane incinerate. 

În cazurile de omor în care cadavrul nu este găsit, procedura prevede ca, înainte de trimiterea inculpatului în judecată, pe baza probelor care confirmă moartea, să se declare decesul victimei pe cale judecătorească. Întrebarea care se naşte în cazul crimelor de la Caracal este dacă se impune o acţiune pentru declararea judecătorească a morţii sau certificatul de deces poate fi eliberat pe baza testului ADN. „Eu, înainte de trimiterea în judecată, aş cere declararea morţii pe cale judecătorească“, spune un procuror specializat în omoruri. 

Un specialist în drept civil declară că în cazul „Alexandra” (spre deosebire de cazul “Elodia”, unde în lipsa cadavrului a fost nevoie de o acţiune de declarare judecătorească a morţii) au fost găsite resturi umane. Supuse unei expertize genetice, fragmentele osoase au confirmat identitatea victimei, nefiind nevoie de o acţiune în instanţă pentru declararea morţii. „Dacă se stabileşte pe baza probelor ADN că rămăşiţele descoperite sunt ale victimei şi dacă se face conexiunea cu infracţiunea de omor, atunci nu mai este nevoie de o acţiune de declarare judecătorească a morţii. Avem făptaş, avem victima şi legătura de cauzalitate. Circumstanţele descrise nu necesită în nici un caz deschiderea unei acţiuni civile”, explică specialistul. Potrivit acestuia, certificatul de deces al Alexandrei poate fi eliberat pe baza expertizei genetice care îi confirmă decesul. 

Luiza Melencu, alături de bunicii care au avut mereu grijă de ea
Luiza Melencu, alături de bunicii care au avut mereu grijă de ea

Un alt specialist criminalist a declarat că declararea decesului pe cale judecătorească se face numai când nu avem de-a face cu nici un fel de probă biologică. „În mod normal, în momentul în care este oficial declarată decedată, medicul legist emite certificatul constatator al morţii şi se eliberează certificatul de deces”, precizează specialistul criminalist. 

Purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, a declarat că decesul Alexandrei este confirmat pe baza testului ADN, urmând ca familia fetei să solicite eliberarea certificatului de deces, fără a fi nevoie de o acţiune în instanţă pentru declararea judecătorească a morţii. Aşa cum a anunţat unchiul fetei, Alexandru Cumpănaşu, familia Alexandrei Măceşanu consideră însă că fata este încă în viaţă. „După discuţia cu părinţii, am hotărât împreună că Alexandra este vie până când trupul ei viu sau nu va apărea şi atâta timp cât în sufletul nostru vom simţi că este vie”, a anunţat Cumpănaşu. 

Gheorghe Dincă, ucigaşul din Caracal
Gheorghe Dincă, ucigaşul din Caracal

Familia Luizei Melencu: «Nu ne interesează banii în situația asta»

Georgeta Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani  despre care se presupune că ar fi prima victimă a lui Dincă, s-a declarat revoltată! Femeia dezminte că familia sa ar fi cerut despăgubiri de 300.000 euro, constituindu-se parte civilă în dosar, scrie adevarul.ro 

  • “O aberație”. „Eu am văzut la televizor această informație și am sunat să spun că nu este nimic adevărat. Nu cerem nimic. Pe noi ne interesează banii, în situația asta?! Noi chiar nu vrem să fim băgați în aberația asta, pe noi ne interesează viața copilului, nu banii“, a răbufnit Georgeta Melencu.

Două apeluri, voci diferite

  • Mama Luizei a clarificat un alt amănunt: numărul apelurilor venite către familie după dispariția puștoaicei, pe 14 aprilie. S-au primit, spune femeia, două apeluri - unul pe 15 aprilie și un altul pe 19 aprilie. Bunicul Luizei a menționat că apelurile au fost de pe două numere diferite și că erau voci diferite. În primul apel i se transmitea că Mihaela (pe Luiza o cheamă și Mihaela, doar că membrii familiei nu-i spuneau astfel, ci Lulu) a plecat la insistențele unei prietene, iar în cel de-al doilea, o voce de bărbat îi anunța: „Copiii sunt în Elveția“. Anchetatorii au ridicat miercuri, din comuna Dioști, mai multe lucruri personale ale fetei, inclusiv obiecte de lenjerie intimă, o perie de păr și încălțăminte.

„Viața Alexandrei e neprețuită”

  • Despăgubiri nu doresc, la acest moment, nici părinții Alexandrei Măceșanu, copila pe care Gheorghe Dincă pretinde că a omorât-o pe 25 iulie, după ce a surprins-o că apelat 112. Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, care îi reprezintă pe părinți, a declarat că familia are nevoie de răspunsuri și că viața copilei este neprețuită. Cumpănașu a vorbit și despre audierea de joi a părinților Alexandrei: „Unu, le-au transmis anchetatorilor parola de la telefonul Alexandrei, doi - să le clarifice de ce a fost portat numărul de telefon în zilele trecute de către părinți, pentru că a fost portat numărul pe o altă cartelă“. Cumpănașu a explicat că părinții Alexandrei au realizat portarea la operatorul de telefonie mobilă după ce au discutat cu colegii Alexandrei, cei care au refăcut, astfel, traseul fetei, pe baza datelor din telefon.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net