Ce alimente nu trebuie încălzite în cuptorul cu microunde?

Deși cuptorul cu microunde este un aliat de nădejde în gospodărie, mai ales când vine vorba de rapiditate, nu toate alimentele se împacă bine cu acest mod de încălzire. Unele își pierd proprietățile nutritive, iar altele pot deveni chiar periculoase pentru sănătate. Iată o listă cu câteva alimente pe care ar fi bine să le eviți atunci când vine vorba de microunde.

Ce nu e bine să încălzești la cuptorul cu microunde. Foto: arhiva.
Ce nu e bine să încălzești la cuptorul cu microunde. Foto: arhiva.

Verdețuri (pătrunjel, țelină, mărar)

Deși sunt ideale pentru supe și ciorbe, verdețurile nu trebuie încălzite în cuptorul cu microunde. Acestea conțin nitrați care, sub acțiunea temperaturilor ridicate, se transformă în nitriți și nitrozamine – substanțe toxice și potențial cancerigene. În loc să reîncălzești supa, mai bine consum-o rece sau la temperatura camerei, mai ales dacă este o variantă cremoasă pe bază de legume.

Ouă

Ouăle fierte sau gătite în diverse forme nu sunt prietene cu microundele. Când sunt reîncălzite, compușii proteici din ouă pot deveni toxici, iar structura acestora se modifică. În plus, există riscul să „explodeze” din cauza acumulării de aburi în interior. Dacă ți-au rămas ouă fierte, e mai sigur să le consumi reci, în salate sau sandwich-uri.

Spanc

Favoritul dietelor sănătoase, spanacul este bogat în vitamine și minerale. Însă, asemenea altor frunze verzi, conține nitrați. Odată încălzit, aceștia se transformă în compuși nocivi pentru organism. Cel mai bine este să-l folosești proaspăt în salate, sucuri verzi sau wrap-uri.

Ciurperci

Cu toate că sunt gustoase și nutritive, ciupercile gătite nu ar trebui reîncălzite în cuptorul cu microunde. Procesul afectează proteinele, făcându-le mai greu de digerat și putând provoca disconfort gastric. Dacă îți rămân ciuperci gătite, păstrează-le la frigider și consumă-le reci, ca adaos la o salată sau transformă-le într-un sos pentru paste, încălzindu-le ușor pe aragaz, fără să depășești 70°C.

Cartofi

Cartofii sunt un alt exemplu de aliment care suferă la reîncălzire. Își pierd gustul, textura și o parte din nutrienți. Mai mult, dacă sunt lăsați la temperatura camerei în folie de aluminiu, pot deveni un teren propice pentru dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum, responsabilă de botulism – o afecțiune rară, dar gravă. Piureul și cartofii prăjiți e bine să fie consumați proaspăt, iar cartofii fierți pot fi transformați într-o salată rece.

Deși cuptorul cu microunde pare soluția rapidă pentru mesele din resturi, uneori e mai sănătos să eviți acest pas. Nu doar că vei păstra gustul autentic al alimentelor, dar te vei feri și de riscuri inutile. Dacă totuși ai nevoie să reîncălzești anumite preparate, fă-o cu grijă, la temperaturi scăzute și în recipiente potrivite.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pier Bertig, foto Facebook jpg
mamaliga shutterstock 2040870758 jpeg
Pizza, foto Shutterstock jpg
sea 4235666 1280 jpg
gemene alex faye shore jpg
grigore uruc jpg
Mihaela Bilic, foto Instagram jpg
YXNoPTM0MTk0ZjQyOWViODE3Mjk2YTJiOGY3M2M4ZWZkOWIx thumb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net