Alexandru Rafila nu este îngrijorat de redeschiderea școlilor: „Transportul în comun e o problemă”
Deși au existat păreri împărțite cu privire la redeschiderea instituțiilor de învățământ, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că transmiterea de COVID-19 în școli e limitată, dar că există probleme din cauza transportului în comun.
Rafila a explicat că le recomandă autorităților să ceară companiilor să decaleze programul angajaților, măsură care ar da rezultate mai bune decât o eventuală carantină locală în București.
„Problema e legată de faptul că toate activitățile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor propriu zisă, doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, avem puține cazuri în rândul copiilor, dar această activitate implică foarte multe contacte fizie și asta duce la răspândirea numărului de cazuri”, a spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila susține că aglomerația din transportul în comun reprezintă o problemă
„4000 de cazuri zilnice înseamnă 200 de pacienți care merg la terapie intensivă. Ei nu merg imediat, sunt astăzi diganosticați și vor merge peste o săptămână, trebuie să vedem câte decese sunt și o să aflăm creșterea la ATI, e un calcul matematic foarte simplu și arată că aceste 400 de paturi disponibile se pot ocupa în câteva zile. Ar trebui să existe o gândire de preluare a pacienților, trebuie urgent luată o decizie”, a mai spus Rafila.
„Avem o problemă foarte serioasă pentru că se înmulțesc cazurile. Evident că dacă ai foarte multe cazuri nu-ți blochezi spitalele cu forme ușoare sau asimptomatice, le ții disponibile pentru cazurile medii și grave”, a precizat el.
„Discutam despre școli și eu spuneam că transmiterea e limitată acolo, în schimb transportul în comun, am văzut imagini de la stația de metrou Unirii unde erau 3.000 de persoane.
Acolo am o problemă. Și atunci, înainte de carantină, aș face un apel către toți agenții economici să stabilească programe decalate pe durata a două ore și atunci distanțăm transportul, decongestionăm mijloacele de transport și o să putem să vedem rezultate mai spectaculoase și mai bune decât să închidem toate activitățile”, a mai spus reprezentantul OMS.