Senzaţional! Scoica asta are 7,2 milioane de ani!

Ultima actualizare:

    Alpinistul român ne-a arătat scoica fosilizată, pe care o păstrează cu sfinţenie la el acasă
Alpinistul român ne-a arătat scoica fosilizată, pe care o păstrează cu sfinţenie la el acasă

A atins, în 2003, cel mai înalt munte din lume, Everestul. Atunci credea că pentru el nu mai există aventură care să merite efortul. S-a înşelat căci, după această experienţă, în care a fost însoţit de încă 13 alpinişti români, au urmat cele mai frumoase expediţii din viaţa sa. Alpinistul David Neacşu (52 de ani) ne-a spus care a fost cel mai de preţ obiect cu care s-a întors în ţară de pe „acoperişul lumii”.

„Am lovit, din greşeală, cu piciorul o rocă, am ridicat-o şi mi s-a sfărâmat în palme. Când am privit-o mai bine, am realizat că e o scoică, fosilizată, care s-a păstrat în cele mai bune condiţii vreme de 7,2 milioane de ani”, ne-a mărturisit alpinistul David Neacşu, primul român care a urcat pe Everest. Cum a ajuns o scoică la peste 8.000 de metri altitudine? Acum 7 milioane de ani, cel mai înalt pisc din lume era acoperit de apă, iar când aceasta s-a retras a lăsat în urma ei multe dovezi ale existenţei vieţii marine. Pe lângă mândria pe care a simţit-o când s-a întors în patrie, Neacşu spune că acesta a fost cel mai de preţ obiect pe care l-a cărat în rucsacul său zeci de mii de kilometri.

Pentru echipa României care a realizat această incredibilă performanţă nu a fost deloc uşor să-şi urmeze visul. „Un an de zile mi-a trebuit să strâng echipa şi banii necesari realizării expediţiei. La vremea respectivă aveam nevoie de 345.000 de dolari pentru a ne achiziţiona echipamentul necesar şi pentru efectuarea călătoriei. Cea mai mare parte investiţiei a fost acoperită de statul român, 202.000 de dolari. Diferenţa de bani am obţinut-o prin bunăvoinţa a patru sponsori”, ne-a mărturisit Neacşu.

Alpiniştii români pe acoperişul lumii, 22 mai 2003 (foto: arhivă David Neacşu)
Alpiniştii români pe acoperişul lumii, 22 mai 2003 (foto: arhivă David Neacşu)

Cel mai mare steag, al României

Alpiniştii români au reuşit să atingă cel mai înalt vârf muntos din lume la 22 mai 2003, după trei luni de luptă grea cu gerul, nămeţii şi capriciile muntelui. Când şi-au instalat tabăra, românii au arborat steagul României, care era cel mai mare drapel al vreunei expediţii pe Everest: circa trei metri lungime şi 1,5 metri lăţime. „Am avut mult de furcă atunci cu chinezii, căci ei nu acceptau ca alt stat să aibă un drapel mai mare decât al lor. Până la urmă i-am convins”, îşi aminteşte alpinistul român. Neacşu ne-a spus că alpiniştii chinezi erau foarte intrigaţi de modul în care românii reuşiseră să atingă cel mai înalt vârf cu echipamentul pe care îl aveau. „Austriecii aveau un buget de 2 milioane de dolari, şi n-au reuşit să ajungă până sus. I-am spus spus colegului chinez, în glumă, că noi am reuşit fiindcă ne hrăneam cu slănină, nu cu cornuri. Dacă am fi avut brânză, am fi urcat şi cu spatele”, ne-a spus amuzat Neacşu.

Prizonier printre „sălbatici”

În expediţiile sale la capătul lumii, David Neacşu şi echipa sa au trecut prin momente delicate. Unul dintre ele l-a marcat mai mult, fiindcă a fost nevoit să se împace cu gândul de a fi prizonierul unui trib de băştinaşi, în Papua Noua Guinee. „M-au ţinut patru zile ca prizonier, dezbrăcat la piele, cum erau şi ei. Mă căutau de arme. Nu au găsit asupra mea decât un cuţit pe care îl foloseam la pregătit mâncarea. L-am cedat de bună voie şi, de atunci, ne-am înţeles de minune”, ne-a spus alpinistul român, care mărturiseşte că cel mai frumos pisc muntos din lume este în Uganda. Piscul „Margherita” (5.109 metri) este cel mai înalt din Uganda şi, într-adevăr, oferă o privelişte ireală. În 2009 a urcat pe vârful Vinson din Antarctica, un munte descoperit în 1958 şi numit după congresmanul american Carl Vinson, care a susţinut în permanenţă necesitatea construirii unei staţii de cercetare pe „continentul alb”.

Echipa României pe cel mai înalt munte din Uganda
Echipa României pe cel mai înalt munte din Uganda

Sâmbătă pleacă în expediţie în Patagonia

La 52 de ani ai săi, David Neacşu a descoperit liniştea sufletească în vârful muntelui. Acolo se simte cel mai în siguranţă, acolo poate vorbi cu el însuşi. Sâmbătă va porni din nou la drum, de data aceasta să escaladeze munţii Patagoniei, un lanţ muntos de 25 de kilometri lungime situat pe teritoriul SUA, în statul Arizona. De ce continuă să o facă? Pentru că nimic nu se compară cu sentimentul de mândrie pe care îl simte atunci când înfige steagul ţării sale pe cei mai înalţi munţi din lume. „Sunt mândru că am purtat steagul României în 36 de expediţii internaţionale şi că am înregistrat 11 premiere româneşti”, a conchis David Neacşu.

În Papua Noua Guinee s-a împrietenit cu băştinaşii
În Papua Noua Guinee s-a împrietenit cu băştinaşii
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net