Ambasadorul SUA la Chișinău: „Moldova nu e România”
Afirmații total nepotrivite ale ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit. Demnitarul a inflamat autoritățile politice de la București, după ce a declarat că „Moldova nu este România”, ci „își are propria ei istorie”. Cel mai vehement a fost fostul președinte al României, Traian Băsescu. Moldovenii au întocmit o petiție online, prin care cer expulzarea diplomatului.
„Un afront grosolan la adresa României”. Astfel a catalogat Traian Băsescu afirmațiile făcute de James Pettit la postul de televiziune Moldova 1. Diplomantul a declarat că Moldova și România nu au o istorie comună și au limbi diferite. „Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a declarat James Pettit la postul de televiziune Moldova 1.
Într-o postare pe o rețea de socializare, liderul PMP, Traian Băsescu, a amendat imediat declarațiile ambasadorului. „James Pettit emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României. Altfel spus, Ambasadorul SUA la Chişinău consolidează teoria promovată de la Stalin şi până în ziua de azi, de către Putin, nesocotind chiar istoria României. Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea”, a spus liderul PMP.
Președinția României nu avut încă o reacție la afirmațiile lui Pettit. În schimb, cetățenii Republicii Moldova s-au mobilizat pe Internet și au cerut expulzarea ambasadorului de pe teritoriul țării. O petiție lansată online a strâns 184 de semnături în câteva ore de la publicare.
„Conform actului de la 1 decembrie 1918 Moldova, Transilvania și Valahia au format un singur stat, în granițele micșorate ale vechii Dacii, un stat cu numele România. Acest act nu și-a pierdut valabilitatea, fiind grosolan încălcat de către Germania nazistă și URSS comunistă. După destrămarea URSS, descendenta sa Rusia a format un pseudostat românesc, cu ajutorul persoanelor influențate de la Chișinău și București, Mircea Snegur, Iurie Roșca, Ion Iliescu și alții. În asa fel România nu și-a putut recăpăta teritoriile pierdute”, se arată în textul petiției.