Anunț oficial de la OMS legat de răspândirea coronavirusului! Ce spun oficialii despre țânțari
Țânțarii transmit sau nu coronavirus? Este întrebarea pe care și-o pun mulți, având în vedere că începe sezonul ciupiturilor. Iată anunțul oficial de la specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) legat de răspândirea coronavirului.
Bâzâie, înțeapă și ne tulbură somnul, mai ales în nopțile calduroase de vară. În România, de obicei, înțepătura țânțarilor nu provoacă mai mult decât o simplă mâncărime, însă, nu disconfortul este cel mai mare motiv de îngrijorare, ci bolile pe care le pot transmite.
Din fericire, doar 100 din cele peste 2.700 de specii de țânțari cunoscute sunt periculoase din acest punct de vedere. Ei transmit boli precum malarie, febra galbenă, febra West Nile, encefalita, filarioza limfatică.
Astfel că statisticile arată că peste un milion de oameni mor anual în întreaga lume din cauza lor. Marea majoritate a cazurilor provin din zonele cu clima tropicală, acolo unde insectele găsesc un mediu propice pe toata perioada anului.
Dar sunt țânțarii purtători de coronavirus? Potrivit experților de la OMS, nu există, deocamdată, nici o dovadă cum că SARS-COV-2 poate ajunge la om prin înțepăturile acestor mic insecte.
Specialișii internaționali spun că acest COVID-19 este un virus respirator, care se răspândeşte, în principal, prin contactul cu particulele de salivă expirate de persoana infectată atunci când tuşeşte sau strănută sau prin secreţiile nazale.
Cu alte cuvinte, se transmite doar prin aer, de la persoană la persoană, prin micile particule.
Citește și: