Arlie, final de poveste? Ornitologii au veşti triste
Ce s-a întâmplat cu Arlie? Asta se întreabă de câteva zile ornitologii care o monitorizau pe simpatica acvilă. Emiţătorul pasării transmite din aceeaşi locaţie, din Sudanul de Sud, din 4 octombrie. Asta înseamnă fie că pasărea a murit și a ajuns la sol, fie emițătorul satelitar s-a desprins și a căzut.
Cea mai îndrăgită pasăre din România s-a întors teafără şi anul acesta în ţară, după o călătorie de peste 12.500 km. Se întâmpla la sfârşitul lunii martie, după ce în 11 februarie plecase din Namibia. A ajuns la cuibul ei din judeţul Braşov, acolo unde a şi cuibărit cu succes pentru a doua oară.
Odată cu venirea toamnei, acvila a plecat în septembrie spre ţările calde. Pentru Arlie, asta era cea de-a şasea migraţie monitorizată satelitar. Urma acelaşi traseu cu sfinţenie şi avea de străbătut trei continente: Europa, Asia şi Africa, ultimul fiind şi cel mai plin de pericole. Surata lui, acvila Lisa, şi-a găsit sfârşitul într-un mod cumplit într-una din ţările în care specia iernează de obicei. În Zambia, triburile locale consideră această pasăre aducătoare de ghinion, motiv pentru care se răzbună pe ea de fiecare dată când le iese în cale. În urmă cu câţiva ani, Lisa a pornit migraţia din România spre locul de iernat. Din cauza oboselii acumulate, acvila a ajuns în mâinile localnicilor, care au lovit-o cu beţele până au lăsat-o lată, apoi au ars-o.
În mod normal, în astfel de situații, se apelează la colegi ornitologi din alte state, care merg și verifică cele două posibilități.
„Și de această dată s-a apelat la ghizi de safari și sperăm că se va primi un răspuns în curând. Cu toate acestea, zona în care se află acum emițătorul este una „fierbinte”, în care probabil foarte puține persoane s-ar încumeta să meargă și să verifice starea păsării sau a dispozitivului. Chiar și Ministerul Afacerilor Externe din România are în vigoare o alertă de călătorie în care se specifică situația conflictuală inter-tribală din Sudanul de Sud”, a declarat Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Socieţăţii Ornitologice Române (SOR).
Ultimele coordonate furnizate în zbor de emițător au venit în data de 4 octombrie, la ora 16.00, când pasărea se afla la o înălțime de 980 de metri deasupra solului. Apoi, toate coordonatele au fost transmise din același loc, de la sol. Mai exact, de undeva din savana din sudul Sudanului de Sud, în apropiere de granița cu Uganda, din rezervația naturală Kidepo.
Două ipoteze sunt în discuție
În ceea ce o privește pe Arlie, două ipoteze sunt în discuție. Fie pasărea a murit și a ajuns la sol, fie emițătorul satelitar s-a desprins și a căzut. Dispozitivul este fixat pe spatele acvilei cu un șnur dintr-o singură legătură, dacă acesta se desface, atunci șnurul cade, tocmai pentru a nu împiedica zborul acvilei.
Există totuşi o speranţă ca pasărea să fie în viaţă. Singura modalitate certă de a verifica soarta acvilei este... așteptarea primăverii. Ornitologii cunosc teritoriul lui Arlie și vor monitoriza cuiburile în perioada în care se știe că ea revine acolo. Arlie poartă pe picioare inele ornitologice și poate fi recunoscută după ele. Este de ajuns să fie fotografiată, să se vadă seria și numărul inscripționate pe inele, iar apoi se va confirma dacă este în viață... sau nu.
Arlie, ultimul mohican din proiectul „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”
Arlie a fost una dintre cele 19 acvile țipătoare mici inelate și dotate cu emițător satelitar în cadrul proiectului LIFE+ „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect implementat de Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. În acest proiect au mai existat situații când o pasăre a fost ucisă, dar și situații când emițătorul a căzut de pe pasăre.
Beni este una dintre păsările care a pierdut transmițătorul de pe spate. În 2010, aparatul său a încetat să mai emită, dar pasărea a fost observată de ornitologul italian Saverio Gatto în Egipt. A fost recunoscută după inelul de la picior. Tot atunci păsările Cingar și Arthur au rămas și ele fără transmițătoare.
Și Arlie și celelalte acvile care au fost monitorizate satelitar în acest proiect au adus informații extrem de importante pentru conservarea speciei în țară. Emițătoarele au indicat clar care sunt habitatele preferate pentru cuibărit, ce zone trebuie protejate, ce suprafețe folosesc pentru hrănire și ce măsuri de conservare se impun pentru a le proteja habitatele. Informațiile obținute de biologii români au fost comunicate și la nivel european, iar Planul Național de Acțiune în România a fost creat cu contribuția datelor provenite de la aceste exemplare de acvile echipate cu emițătoare satelitare.
A cuibărit cu succes şi-n 2017
Simpatica pasăre, devenită simbol naţional şi până mai ieri ultima supravieţuioare din proiectul dedicat monitorizării şi conservării acvilelor ţipătoare mici, cuibărise cu succes şi-n 2017. Arlie străbatea an de an peste 12.000 de kilometri până la cuibul din judeţul Braşov. În iulie, puiul lui Arlie a fost fotografiat de biologii de la Societatea Ornitologică Română. Arlie a folosit același cuib ca-n 2016, acolo unde în aprilie un alt pui a ieşit din ou.