Așa arătau piețele pe vremea comunismului!
Cine spune că pe vremea comunismului a fost mai bine, a uitat, pesemne, cât de goale erau rafturile magazinelor, dar și tarabele din piețe. Click! vă prezintă câteva fotografii elocvente, în care se poate lesne observa cât de „bogată” era oferta țăranilor care veneau să-și vândă marfa în Capitală.
În ultimii ani de comunism, cei mai crunți, când sosea în piață un țăran cu căpșuni sau cireșe la vânzare, se dădea sfară-n țară, se forma repede o coadă, că doar eram experți la asta, iar, în jumătate de oră, marfa de pe tarabă se „evapora”. Ce fericiți eram când nu stăteam degeaba la rând și plecam acasă cu ceva în plasă!
La fel se întâmpla și când se aduceau roșii în piață, sau castraveți pentru pus la murat, sau gogonele. Nu e cazul să mai aducem aminte de cozile la carne, lapte, mezeluri, unt și chiar de cele de la pâine.
În comunism, rafturile erau pline de conserve
Singurele care erau la discreție în magazinele alimentare erau conservele cu fasole verde, spanac și bulion, dar și creveții la cutie. E greu de imaginat așa ceva pentru cei care n-au trăit acele vremuri urâte. Pentru ei, dar și pentru cei care încă își mai amintesc de foamea din anii ’80 Click! vă prezintă câteva fotografii făcute prin piețele din București, în acele vremuri.
Pe tarabele din piețe, primăvara și vara, predominau morcovii, păstârnacul și verdețurile, iar, în sezonul rece, era plin de mere. E adevărat că, în acele vremuri, tot ce găseai în piață avea gust, aromă și miros natural. Fructele și legumele nu erau ca acum, mari și frumoase, dar pline de nitriți, nitrați și alte otrăvuri, care au rolul de a ține legumele proaspete chiar și o lună. Măcar atât!