Aşa a trecut cel mai cald Crăciun din istorie
Zăpadă din belşug, ger de crapă pietrele, săniuţe şi copii veseli dar cu feţele ”pişcate” de frig. Toate acestea devin, încet-încet, amintire. Crăciunul care tocmai a trecut a adus cu el recorduri de temperatură pe întreg globul.
Locurile din România unde este ceva zăpadă pot fi numărate pe degete, iar puţinul omăt este îmbibat de apă şi se pot vedea firele de iarbă. În Ajun, au fost chiar şi 20 de grade în dealurile subcarpatice din sudul României. Prima zi de Crăciun a adus temperaturi de până la 17 grade Celsius. Ieri, la fel de cald în Moldova şi sudul ţării. Au fost 16 grade la Bacău, Iaşi, Suceava şi Botoşani, 14 grade la Bucureşti, 12 grade la Râmnicu Vâlcea. Pentru astăzi, meteorologii prognozează temperaturi şi mai ridicate, până la 19-20 de grade în Moldova şi în sudul ţării. Doar în centrul şi nordul României temperaturile sunt mai ”de sezon”, dar tot se apropie de 10°C.
Şi restul Europei se confruntă cu temperaturi neobişnuit de mari pentru această perioadă. Acest Crăciun va rămâne în memorie ca unul dintre cele mai călduroase din istorie, termometrele indicând temperaturi-record în Europa, dar şi în America, relatează publicaţia franceză Le Figaro, preluată de Mediafax.
Meteo-France a prognozat pentru vineri şi ieri temperaturi minime cuprinse între 5 şi 10 grade Celsius şi maxime între 11 şi 15 grade în partea de nord a Franţei sau de 14-19 grade în sud. Aceste temperaturi sunt în medie cu 8-10 grade mai mari decât mediile anuale şi se situează la niveluri-record pentru perioada de Crăciun. ”Este cel mai cald (Crăciun) din Franţa de la începutul măsurătorilor meteo şi, fără îndoială, nu a mai existat o lună decembrie atât de caldă la Paris din 1658”, a declarat pentru Le Parisien meteorologul Frédéric Decker, de la Meteonews.fr.
Şi la Moscova a fost cald, astfel că oamenii se plimbau fără căciulă prin Piaţa Roşie, în condiţiile în care joi au fost măsurate 10 grade Celsius, un record pentru Ajunul Crăciunului. La începutul săptămânii, patinoarul artificial din Piaţa Roşie s-a închis ”din motive tehnice”.
Temperaturi între 12 şi 20 de grade s-au înregistrat şi în Germania. Zăpada lipseşte cu desăvârşire chiar şi din zonele montane iar nemţii au dat vinul fiert de la târgurile de Crăciun pe berea de la terase.
La Londra, trecătorii au profitat de asemenea de căldură şi s-au întins pe iarbă, în parcuri. De altfel, în Marea Britanie narcisele deja au înflorit, fără ca măcar să fi început iarna.
Temperaturile sunt la fel de ridicate în restul Europei, dar şi dincolo de Atlantic. Vineri, s-au înregistrat 22,2 grade Celsius la New York, o temperatură care nu s-a mai măsurat într-o zi de 24 decembrie din 1871. În aceste condiţii, turiştii s-au plimbat prin Manhattan îmbrăcaţi în tricouri, iar o artistă cânta pe stradă purtând doar un costum de baie.
În Virginia, portul Norfolk a înregistrat un alt record, de 28 de grade Celsius. Temperaturi ridicate s-au înregistrat şi în Canada, cu peste 21 de grade Celsius la Saint-Anicet, în Quebec.
La noi, iarna vine de Revelion
Astăzi şi mâine, temperaturile vor fi în continuare mult peste valorile normale în majoritatea regiunilor. Singurul fenomen care va păstra, în unele locuri, valori mai scăzute este ceaţa. De marţi însă, un val de aer rece va pătrunde din nordul ţării. Vor fi precipitaţii locale, la început sub formă de ploaie, apoi lapoviţă şi zăpadă, în Moldova, Transilvania şi, izolat, în sudul şi vestul ţării. Va fi din ce în ce mai frig, astfel că în ultimele două zile din acest an şi în primele trei din 2016 se vor înregistra temperaturi normale, cu maxime între -10 grade în centru şi nord şi 3-4 grade în sudul ţării.