Aţi uitat să ne ieftiniţi berea la halbă?
Berea „ieftină” a rămas tot scumpă. În ciuda reglementării care încurajează consumul de bere la halbă, reducerea TVA de la 24% la 9%, cârciumarii nu se grăbesc să reducă preţurile la terasă. Nici distribuitorii de băuturi nu par sensibili la nevoile clienţilor lor, continuând să taxeze berea la 24%.
Producătorii de bere se aşteptau la vânzări-record odată cu reducerea taxării (9%) la sortimentul draft, aplicată din 10 august. Consumatorii finali mai au însă de aşteptat până să se bucure de roadele acestei măsuri, luată pentru stimularea consumului la sortimentul „draft”. O fi văzută berea drept un aliment, însă deocamdată rămâne unul scump, căci unii dintre distribuitori şi cârciumari nu sunt dispuşi să reducă preţurile. Reprezentanţii unor terase din Centrul Vechi al Capitalei ne-au declarat că, momentan, ieftinirea berii la halbă nu e „oportună”, fiindcă de-a lungul anilor au practicat preţuri derizorii la sortimentul „draft”.
Un alt cârciumar, din Drumul Taberei, spune că joi (13 august) a cumpărat bere la butoi Keg de la distribuitorul cu care lucrează la un preţ la fel de ridicat ca săptămâna trecută şi cu TVA de 24%. „Cum pot eu să scad preţurile la terasă, când cumpăr un produs scump?”, ni se confesează bucureşteanul. Între timp, românii au depus plângeri la oficiile de protecţia consumatorilor fiindcă nu au văzut nici o modificare în preţul final al berii la draft.
În schimb, unul dintre cele mai mari lanţuri de restaurante din Capitală, grupul City Grill, şi-a schimbat meniurile încă din prima zi a reducerii TVA la berea la halbă. Ţinta patronilor este o creştere de 20% a vânzărilor la berea „vărsată”, în perioada august-octombrie.
„Noi am redus preţul, am transmis asta clientului, pentru că am zis că aşa vom avea venituri mai mari”, declară Dragoş Petrescu, proprietarul City Grill, citat de zf.ro. Berea la halbă are cotă de TVA redusă la 9% începând de luni, după ce parlamentarii au votat un amendament la Codul Fiscal. Însă au făcut-o prost, căci modificarea nu are nici o referire la producţia şi distribuţia acestui sortiment. „Prevederile privind berea sunt interpretabile, deoarece în momentul acesta nu se menţionează explicit faptul că şi producţia şi distribuţia sunt taxate cu 9%. Practic, un distribuitor poate vinde cu TVA 24%, în vreme ce un patron de restaurant e forţat să aplice TVA de 9%”, ne spune consultantul fiscal Adrian Benţa.
"Decizia de ieftinire aparţine localurilor"
Directorul general al Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu, a declarat pentru Agerpres că decizia de a scădea preţurile de vânzare pentru berea la draft aparţine în totalitate localurilor sau teraselor unde va fi servită berea. Potrivit datelor statistice, doar 3,5% din piaţă reprezintă segmentul berii la halbă, peste jumătate din consumul la nivelul ţării fiind reprezentat de berea la PET.
Ce se întâmplă în corpul tău după ce bei bere
Oamenii de ştiinţă au studiat efectele „blondei” înspumate şi reci asupra organismului de-a lungul a 24 de ore.
1. Primele minute
În câteva minute după ce ai luat prima înghiţitură, alcoolul îţi ajunge în stomac, unde este absorbit în sânge. Astfel, în doar 5-6 minute, efectele alcoolului încep să fie resimţite în creier şi în muşchi.
2. După 15 minute
Organismul tău reperează alcoolul ca pe un inamic otrăvit şi nu vrea să îl stocheze. Acum se produce enzima numită alcool dehidrogenază (ADH) care transformă alcoolul în compuşi chimici, printre care menţionăm acetaldehida (o substanţă foarte toxică ce e responsabilă în proporţie de 80% pentru mahmureala ta de a doua zi). Apoi, alcoolul e transformat în acid acetic şi, într-un final, în acizi graşi şi apă (de mare folos pentru organism). Acesta e momentul când îţi revii din aburii alcoolului, devii lucid, indiferent dacă bei mai mult decât poate duce ficatul tău. Atenţie, dacă mai continui să bei te îmbeţi!
3. După 20 de minute
Începi să simţi cum alcoolul ţi se urcă la cap după 21-22 de minute de la prima înghiţitură. Te cuprinde o fericire ciudată, fel de fel de emoţii şi îţi simţi capul uşor ca un fulg.
3. După 45 de minute
În intervalul de timp 45 - 90 de minute de la prima înghiţitură trebuie să fii conştient că nivelul de alcool din sânge atinge punctul maxim. Să nu te urci la volan!
5. După 60 de minute
Începi să faci ture la toaletă, pentru că alcoolul este un diuretic puternic, iar rinichii trimit lichidul direct în vezică.
Dacă te opreşti din băut acum, o să te ia somnul sau începi să moţăi. Acest efect bizar numit „beţie somnoroasă” apare pe fondul deshidratării.
6. După 12-24 de ore
După beţia de aseară să nu te miri dacă atunci când te trezeşti începi să resimţi simptomele mahmurelii: dureri de cap, ameţeală, sete, paloare în obraji, lipsă de vlagă şi cearcăne pronunţate. Acestea sunt cauzate de deshidratare.