Au tăiat porcii ca să-i mănânce decât să-i ardă veterinarii
Autorităţile din judeţul Ialomiţa duc o luptă grea cu localnicii din zonele afectate de pestă porcină africană. Speriaţi că rămân fără animale şi nu mai au ce mânca, unii săteni au sacrificat porcii pentru consum. Ei ştiu că boala nu se transmite la om, însă chiar dacă se păstrează la congelator virsul din carne rămâne activ ani de zile.
Ialomiţa. La Gura Ialomiţei, sat afectat de boală, au fost descoperite resturi animale în zona fostei gări a localităţii, dar şi pe un câmp din apropiere, informează adevarul.ro. Prefectul Gigi Petre a confirmat această situaţie: “Sunt cazuri izolate, iar pe această cale atragem atenţia crescătorilor de animale să înţeleagă măsurile pe care autorităţile le impun şi să le respecte”. Oamenii nu pot fi amendaţi, deşi o hotărâre de guvern prevede sancţiuni până la 6.000 de lei, după o notificare prealabilă a autorităţilor.
La rândul său, şi şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Sănătatea Alimentelor Ialomiţa, dr. Mihai Puia, spune că oamenii nu conştietizează riscurile. “Virusul are o rezistenţă extraordinar de mare. Virusul din carnea congelată rezistă ani de zile şi astfel boala se poate extinde. Pesta porcină africană nu poate afecta starea de sănătate a omului, chiar şi în cazul contactului direct cu animalele bolnave. În schimb, omul poate fi un important vector pentru răspândirea bolii de la o gospodărie la alta, dacă nu respectă regulile de biosecuritate. Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că vor primi despăgubiri pentru animalele ucise. Se plăteşte între 10 şi 12 lei pe kilogramul de carne, bani pe care ei nu i-ar lua acum dacă ar vinde animalele, spre deosebire de 5 lei pe kilogram cât se oferă pentru porcul din complex. Ducem muncă de lămurire cu cetăţenii pentru a-i convinge că avem bune intenţii şi acesta este planul de măsuri care se impun în cazul unei epidemii. Noi facem tot ce este posibil pentru a stăpâni virusul. Din păcate nu există nici tratament şi nici vaccin care să-l combată”, a explicat Mihai Puia.
Constanţa. Peste 120 de porci dintr-o fermă situată în zona Vadu Oii-Giurgeni, unde s-a confirmat pesta porcină, au fost omorâţi şi transportaţi aproape 8 kilometri pentru a fi îngropaţi. Totul s-a făcut în siguranţă, spun reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa. În total, în judeţul Constanţa sunt la această oră şapte localităţi unde boala a fost confirmată.
Conform directorului DSVSA Constanţa, Diana Cristescu, toţi porcii omorâţi din cauza virusului pestei porcine africane au fost transportaţi în comuna Ciobanu deoarece în zona Vadu Oii „cei de la Apele Române au interzis să se facă săpături pentru îngroparea porcilor bolnavi, fiind vorba de nivelul ridicat al pânzei freatice”. Locuitorii din satul unde s-a săpat groapa pentru aruncarea cadavrelor sunt însă nemulţumiţi că localitatea lor a fost aleasă pentru o astfel de operaţiune.
Click! spune
Pesta porcină africană este o boală virală cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100%. Virusul nu se transmite de la animal la om. În acest moment, Dobrogea este regiunea cea mai afectată de virusul pestei porcine africane, în judeţul Tulcea fiind 397 de focare depistate în gospodăriile populaţiei şi 2 în exploataţii comerciale unde sunt în curs de omorâre în jur de 65.000 de porci.