Audierea miniștrilor Cabinetului Ciucă. Ce se întâmplă azi în Parlament. Rafila a pus „tunul” pe Arafat
Audierea miniștrilor Cabinetului Ciucă are loc miercuri, începând cu ora 10.00, în Comisiile parlamentare de specialitate. Fiecare ministru are alocate 45 de minute. Întâlnirile se vor încheia la ora 17.00.
UPDATE. Ora 13.23. Florin Roman obține și el aviz pozitiv în Comisii. El a primit 55 de voturi favorabile şi 22 împotrivă pentru postul de ministru din partea Comisiilor pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, pentru ştiinţă şi tehnologie şi învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
UPDATE. Ora 12.30. Deputatul PSD Alexandru Rafila, propus pentru funcția de ministru al Sănătății, spune că măsurile sanitare ar trebui luate și asumate de Ministerul Sănătății și nu de altă instituție. El a făcut referire în acest caz la Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat, care face parte din Ministerul de Interne.
„DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist. Dar politica de sănătate şi sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate și asumate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă”, a spus Alexandru Rafila. „Voi avea o discuţie la nivelul Guvernului, încât acest mecanism să fie schimbat, iar Ministerul Sănătății să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv date despre situaţia din timp real. Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei suprastructuri”, a mai spus Rafila.
UPDATE. Ora 12.00. Ministrul propus la Justiţie, Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil, cu 80 de voturi pentru şi 34 împotrivă. El spus în audiere, la solicitarea USR, că desfiinţarea Secţiei Speciale din Justiţie va fi abordată în dialog cu sistemul judiciar, pentru că reprezintă o vulnerabilitate. Predoiu a mai arătat că România ocupă un loc ruşinos privind traficul de persoane în Europa şi acest lucru nu poate fi tolerat şi le-a cerut procurorilor să lupte cu crima organizată.
UPDATE: Ora 11.40. Adrian Cesnoiu, ministrul propus la Agricultură, aviz pozitiv. El a spus în comisii că nu doreşte să vină cu speech-uri pregătite, lacrimogene, şi a arătat că agricultura din România este la un moment de răscruce. Acesta a fost avizat favorabil, cu 24 de voturi pentru şi 6 voturi împotrivă. În timpul audierii, el a s-a încurcat puțin când a vorbit despre „strategia europeană de la furcă... de la fermă la furculiță are o viziune care a născut foarte multe rumori”.De asemenea, Adrian Chesnoiu a mai spus la audieri că „totul crește din pământ, dar tot în pământ ne întoarcem”.
UPDATE: Ora 11.30. Adrian Câciu, ministru propus la Finanțe a primit aviz favorabil. El a vorbitla audierea din comisia de specialitate despre sustenabilitatea finanţelor publice din România, despre transparentizarea veniturilor ş eliminarea risipei din banii publici. „Eu nu m-am considerat niciodată Harap Alb. Sunt un om de echipă si la agricultură au fost rezultate nu pentru că a fost Câciu acolo, ci o echipă”, a declarat el în Comisii.
UPDATE. Ora 11.00. Lucian Romașcanu, ministru propus la Cultură a primit aviz favorabil. Senatorul Lucian Romaşcanu, ministru propus pentru portofoliul Cultură, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament reunite, cu 15 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi o abţinere. Romaşcanu, care a deţinut funcţia de ministru al Culturii în Guvernul lui Mihai Tudose (iunie 2017 - ianuarie 2018), a declarat: „Ceea ce poate a ţinut în loc dezvoltarea României în toţi aceşti ani post-revoluţionari a fost lipsa de continuitate. Nu pot decât să îmi doresc un mandat cât de cât lung, dar politica este peste dorinţele noastre, pentru că sunt lucruri de făcut şi chiar dacă nu există o contiuitate în mandatele individuale, eu sper să preiau din ceea ce s-a întâmplat bine, cu viziune, până acum şi să ducem mai departe, astfel ca următorul (ministru, n.r.) care va veni, indiferent cât de scurt îmi va fi mie mandatul, să să aibă nişte direcţii pe care să le urmeze”.
UPDATE. Ora 10.00. Au început audierile miniștrilor în comisiile de specialitate din Parlament.
Marcel Ciolacu asigură că joi vom avea Guvern
Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus, marţi, la Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor coaliţiei PNL-PSD-UDMR. „Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român”, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi la Parlament.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a precizat că „mai mult ca sigur că joi va fi şi depunerea jurământului”.
Miniştrii propuşi sunt audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate miercuri, de la ora 10.00, fiecare dintre ei având alocate 45 de minute în comisii. Audierile urmează să se încheie după ora 17.00. Votul pentru învestirea viitorului Executiv va avea loc joi, într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, programat de la ora 10.00.
Audierea miniștrilor Cabinetului Ciucă. Cine intră primii la discuții
Primii care sunt programaţi la audieri sunt miniştrii propuşi la Cultură, Agricultură şi Sport adică Lucian Romaşcanu, Adrian Chnesnoiu şi Carol Novak. Ultimii audiaţi sunt cei propuşi la Apărare, Familie şi la Antreprenoriat şi Turism, adică Vasile Dîncu, Gabriela Firea şi Constantin Daniel Cadariu. Cabinetul Ciucă va avea 20 de ministere.
Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.
Ce se întâmplă dacă un candidat primește aviz negativ
Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.