Bețișoarele de urechi, tacâmurile și paiele din plastic vor fi scoase de pe piață
Suntem sufocați de plastice! Oceanele și mările sunt pline de deșeuri din plastic, motiv pentru care Comisia Europeană propune noi măsuri pentru eliminarea acestora. Mai exact, instituția vrea ca 10 dintre produsele din plastic, de unică folosință să fie scoase de pe piață. Iată care sunt acestea!
Odată cu creșterea numărului de deșeuri periculoase din plastic în oceane și mări, Comisia Europeană propune noi norme la nivel european care vizează 10 produse din plastic de unică folosință cel mai adesea găsite pe plajele și mările Europei. Împreună, acestea reprezintă 70% din totalul obiectelor de gunoi marin.
Acolo unde alternativele sunt disponibile și accesibile, produsele din plastic de unică folosință vor fi scoase de pe piață. Pentru produsele fără alternative directe, accentul se pune pe limitarea utilizării lor prin reducerea la nivel național a consumului.
„Deșeurile din plastic reprezintă, fără îndoială, o problemă majoră, iar europenii trebuie să acționeze împreună pentru a aborda această problemă, deoarece deșeurile de plastic ajung în aer, sol, oceane și alimentația noastră. Propunerile noastre vor reduce materialele plastice de unică folosință de pe rafturile supermarketurilor printr-o serie de măsuri. Vom interzice unele dintre aceste produse din plastic și le vom înlocui cu alternative, astfel încât oamenii să poată utiliza în continuare produsele preferate, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru dezvoltarea durabilă.
Așadar, UE își îndreaptă atenția asupra celor 10 produse și unelte de plastic de unică folosință care reprezintă împreună 70% din gunoi de mare din Europa.
Care vor fi noile reguli
• Interzicerea produselor din plastic în anumite produse: În cazul în care există alternative disponibile și la prețuri accesibile, produsele din plastic de unică folosință vor fi interzise de pe piață. Interdicția se va aplica bețișoarelor de urechi, tacâmurilor/paielor/bețișoarelor de cafea din plastic de unică folosință și bețelor de baloane, care vor trebui să fie făcute exclusiv din materiale mai durabile. Recipientele de unică folosință pentru băuturi, fabricate din plastic, vor fi permise numai pe piață dacă capacele acestora rămân atașate;
• Obiective de reducere a consumului: Statele membre vor trebui să reducă utilizarea recipientelor din plastic pentru mâncare și băuturi. Acestea pot face acest lucru prin stabilirea de obiective naționale, prin punerea la dispoziție a unor produse alternative la punctul de vânzare sau prin garantarea faptului că produsele din plastic de unică folosință nu pot fi furnizate gratuit;
• Obligații pentru producători: Producătorii vor contribui la acoperirea costurilor de gestionare a deșeurilor și de curățare a acestora, precum și măsuri de conștientizare a impactului containerelor, pachetelor și ambalajelor alimentare (cum ar fi chips-uri și dulciuri), recipientelor pentru băuturi, mucurilor de țigară, șervețelelor umede, baloanelor și pungilor de plastic subțire. Industriei i se vor acorda, de asemenea, stimulente pentru a dezvolta alternative mai puțin poluante pentru aceste produse;
• Obiectivele de colectare: statele membre vor fi obligate să colecteze, până în 2025, 90% din sticlele de băuturi din plastic de unică folosință, de exemplu prin intermediul sistemelor de rambursare a depozitelor;
• Cerințe privind etichetarea: Anumite produse vor necesita o etichetare clară și standardizată care să indice modul în care ar trebui eliminate deșeurile, impactul negativ asupra mediului al produsului și prezența materialelor plastice în produse. Acest lucru se va aplica la prosoape de unica folosință, șervețele umede și baloane;
• Măsuri de creștere a notorietății inițiativelor: statele membre vor fi obligate să informeze consumatorii cu privire la impactul negativ al gunoiului de plastic și al uneltelor de pescuit de unică folosință, precum și asupra sistemelor disponibile de reutilizare și a opțiunilor de gestionare a deșeurilor pentru toate aceste produse.
Ce urmează
Propunerile Comisiei vor fi, acum, adoptate de Parlamentul European și de Consiliu. Comisia îndeamnă celelalte instituții să trateze acest lucru cu prioritate și să aducă rezultate palpabile cetățenilor europeni înainte de alegerile din mai 2019.
Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, la 5 iunie, Comisia va lansa, de asemenea, o campanie de informare la nivelul întregii UE, care va pune accentul pe evidențierea rolului fiecărui cetățean în combaterea poluării plastice și a gunoiului marin.
Care sunt beneficiile
Directiva propusă va aduce beneficii atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere economic. Noile măsuri vor fi de exemplu:
• să evite emisiile de 3,4 milioane de tone de CO2;
• evitarea daunelor aduse mediului care ar costa echivalentul a 22 de miliarde de euro până în 2030;
• scutirea consumatorii de plata unei valori estimate de 6,5 miliarde de euro.