Blocaţi de două zile pe «pârâul» Dunărea
Măreţul fluviu a început să ne arate fundul. La Corabia, Dunărea are doar 1,1 metri adâncime, cel mai mic din istorie. Reporterii Click! au fost pe malul Dunării şi au văzut dezastrul.
Au venit ştiri alarmante din oraşele port la Dunăre. Zeci de vase, barje şi ambarcaţiuni de croazieră aşteaptă zile în şir să ajungă la destinaţie. Reporterii Click! au ajuns joi (6 august) la primele ore ale dimineţii, la Turnu Măgurele. Se anunţase o zi caniculară, dar pe malul Dunării adia o briză plăcută. Doar vântul mai mişca frunzele şi câte o hârtie rătăcită. În rest, nici un semn de viaţă.
Căldura a amorţit pe toată lumea. În port, un vas de croazieră olandez. Se numeşte Antonio Bellucci, un hotel plutitor de cinci stele. Este eşuat de două zile la mal şi aşteaptă o minune pentru a-şi continua drumul până la Nicopole, Bulgaria. Cei 140 de turişti străini, elveţieni, nemţi, olandezi şi francezi s-au răspândit prin orăşelul de la Dunăre. Nu prea au cu ce să-şi ocupe timpul. Aşa că fac poze sau mănâncă câte o îngheţată. Pe puntea superioară sunt câţiva turişti care se plimbă de colo-colo, iar Ernst fumează tacticos o pipă. „Aveţi o ţară frumoasă!”, ne strigă politicos olandezul, vizibil plictisit de atâta aşteptare.
30 km mai departe, la Corabia, am văzut imagini incredibile. În mijlocul fluviului, a apărut, peste noapte, o insulă. „Are în jur de 800 de metri lungime şi între 20 şi 50 de metri lăţime. Acum a apărut, iar, în urmă cu zece ani, s-a format o altă insulă, cea din dreapta, din aluviunile venite din amonte. Lucrez în acest port din 1983 şi eu nu am văzut Dunărea atât de scăzută. Pe malul românesc are adâncimea de 1,1 metri şi nu se poate naviga. Pe malul bulgăresc, adâncimea este la limita minimă pentru navigaţie, între 2,1 şi 2,3 metri. A mai fost scăzută şi în 1975, dar atunci se putea naviga. Acum, este imposibil! Din experienţă vă spun că apa va rămâne la acest nivel istoric cel puţin 10-12 zile”, ne-a explicat Adrian Varză, căpitanul Portului Corabia.
Pompierii au dus apă în sate, după ce au secat fântânile
Buzău. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a transportat, ieri, în comuna Cănești, grav afectată de secetă, 9.000 de litri de apă, după ce fântânile destinate consumului animalelor au secat, transmite Mediafax. Apa menajeră necesară adăpării animalelor a fost dusă în satele Negoşina şi Valea Verzei. În zonă, nu a mai plouat de aproximativ o lună.Dâmbovița. Și jandarmii de la Inspectoratul Judeţean „Mircea cel Bătrân” au distribuit joi aproximativ 18.000 de litri de apă în satul Cucuteni, din comuna Moţăeni, unde, din cauza secetei, fântânile au secat, iar oamenii şi animalele nu mai au apă de consum.
Avem caniculă și în weekend
Meteorologii anunță un sfârșit de săptămână cu temperaturi caniculare în multe zone ale țării. Ploile scurte și răzlețe își vor face apariția, doar vineri, prin Transilvania și Banat-Crișana. La amiază, termometrele vor arăta vineri (7 august) o maximă de 37 de grade Celsius, în Muntenia, Moldova, Banat-Crișana și Oltenia. Ceva mai bine va fi în Dobrogea și Maramureș, unde maximele vor fi între 28 și 35 de grade. Mâine, nu se anunță nici un strop de ploaie, însă, soare va fi din plin în toate zonele. Din nou, vom avea 37 de grade în Transilvania și Banat-Crișana. Cel mai bine va fi tot în Dobrogea: între 28 și 33 de grade. Duminică: 37 de grade în Transilvania și Banat-Crișana. În rest, vor fi între 32 și 35 de grade.