Calendar ortodox 2019, 11 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Luca, arhiepiescopul Crimeii

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Luca, arhiepiescopul Crimeii foto: doxologia.ro
Sfântul Ierarh Luca, arhiepiescopul Crimeii foto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Luca, arhiepiescopul Crimeii, este prăznuit la data de 11 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Luca al Crimeii este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 11 iunie.

Valentin Voino-Iaseneţki, este numele adevărat cel care este cinstit drept Sfântul Arhiepiscop Luca al Crimeei (1877-1961). El a făcut tot ce a făcut în viaţă numai împreună cu Hristos, profesor universitar, medic chirurg şi preot şi-a trăit viaţa cu un singur scop: mântuirea. Pasionat de literatură şi pictură dar mai cu seamă de ajutorarea semenilor alege să urmeze cursurile şcolii de medicină.  În anul 1921 a intrat la monahism şi hirotonit preot şi primeşte numele Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca. De atunci nu a încetat a propovădui numele lui Hristos inclusiv în activitatea lui de medic chirurg şi cea de profesor de anatomie topografică. În regimul comunist ateu, propovăduirea lui Hristos nu putea scăpa nepedepsită, iar asta a însemnat pentru Sfântul Luca al Creimeii 11 ani de închisoare şi exil iar în pofida prigoanei el nu a încetat al propovădui pe Hristos cu tărie iar vocaţia de savant nu şi-a părăsit-o nici o clipă. În aspra Siberie a scris lucrări însemnate în domeniul ştiinţific despre anestezia locală şi chirurgia septică. A vindecat şi consultat pe oricie i-a cerut ajutorul chiar dacă autorităţile încercau să i-o interzică. Nu a făcut nici o operaţie fără să ceară ajutorul lui Hristos şi al milostivei sale Maici. În al II-lea Război Mondial a fost medic pe front iar lui îi erau trimişi cei mai grav şi fără speranţă răniţi. Spitalele militare păstrează consemnat faptul că nenumăraţi pacienţi consideraţi fără scăpare au fost vindecaţi prin grija Sfântului Luca. În ciuda necazurilor şi a lipsurilor Sfântul Luca nu a încetat nici o clipă la bunătatea şi iubirea faţă de om. Tot ceea ce făcea pentru bolnavi era firesc şi lucra cu mult simţ de răspundere. A răbdat cu simplitate calomnii, torturi, anchete, temniţă, exil având încredere în voia lui Dumnezeu şi şi-a acceptat suferinţele, şi-a continuat cercetările, a operat şi a vindecat, a călăuzit oameni spre viaţa veşnică dovedind puterea şi înţelepciunea de care se bucură omul care nu se desparte de Dumnezeu.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei şi al Sfinţilor Mucenici Alexandru şi Antonina

 Glasul al 5-lea

Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor.

Rugăciune către Sfântul Luca al Crimeii, făcătorul de minuni, pentru cei ce sunt bolnavi

Sfinte Ierarh mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului şi căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte pe tine te rugăm precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la Milostivul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinţii toţi. Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care ai iubit pe fraţii tăi când vieţuiai în această lume.

Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire: că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire. Pentru aceasta, ne rugăm cu căldură ţie, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav şi cumplit înviforat de suferinţă cercetează-l şi vindecă-l de neputinţa ce-l stăpâneşte. Cu totul cinstite şi preasfinte Părinte Luca, nădejde a celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) şi dăruieşte-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, ca şi noi dimpreună cu tine să slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, o Dumnezeire şi o Împărăţie, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net