Calendar ortodox 2019, 25 iunie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță Fevronia
Sfânta Mare Muceniță Fevronia este prăznuită la data de 25 iunie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Fevronia este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 25 iunie. Zi de post.
În timpul prigoanelor lui Diocleţian, a fost un judecător pe nume Selin a cărui soră îi încredinţase pe fiul ei să-l crească înainte să moară. Când Lisimah a fost suficient de mare l-a luat să-i prindă şi să-i pedepsească pe cei ce se închinau la Hristos. Soldaţii aflaţi sub comanda celor doi distrugeau biserică după biserică, torturau şi ucideau creştini fără număr. Dacă Selin era de o cruzime diavolească, Lisimah era cuprins de milă şi a început să dea de veste lăcaşurilor creştineşti că se îndreaptă spre ei pentru ca aceştia să aibă timp să se ascundă. Aşa s-a întâmplat şi când Selin şi Lisimah prigoneau creştinii din Palmira. Au aflat că la marginea imperiului se află o mănăstire cu 50 de măicuţe printre care se afla şi Sfânta muceniţă Fevronia. Când au primit veste majoritatea măicuţelor au fugit şi au rămas doar două mai bătrâne şi Fevronia care nu numai că avea numai 20 de ani şi era atât de frumoasă că zugravii nu o puteau zugrăvi, dar era şi cuprinsă de râvnă şi dragoste de Hristos. Ea trăia în acea mănăstire de la doi ani şi de atunci nici un mirean nu-i văzuse faţa. Când Selin şi Lisimah au invadat mănăstirea au fost uimiţi de frumuseţea ei iar trupul lui Selin a fost cuprins de pofte. Au adus-o la judecată şi când i-a cerut să-i spună cum o cheamă şi a cui este ea a răspuns că se numeşte “creştină smerită” şi este roaba lui Hrisos. Selin ia spus că dacă se leapădă de Hristos şi se însoţeşte cu el va scăpa de chinuri. Ea l-a refuzat şi l-a sfidat cu vorbe. Atunci netrebnicul a poruncit să i se rupă hainele şi să rămână goală în faţa tuturor ca să se ruşineze. Dar ea l-a înfruntat din nou cu îndrăzneală spunându-i că ruşinea e toată asupra lui şi că ea goală merge la nevoinţă să-l biruiască pe Satana.
Selin mânios a legat-o de de patru stâlpi şi dedesubt a făcut focul în timp ce era bătută cu ciomege. Poporul aflat de faţă la tortură a început să cerşească îndurare pentru fecioara chinuită. Când au crezut că a murit au dezlegat-o şi au scos-o din foc, iar cei de faţă o jeleau. Fevronia s-a ridicat şi a început să-i liniştească şi să-i mângâie pe cei care o plângeau aducând slavă lui Dumnezeu. Judecătorul văzând-o întreagă a poruncit să fie legată de lemn şi torturată cu fierul înroşit, Lumea aflată de faţă la munci a început să plece îngrozită de privelişte, dar judecătorul nu se înmuia. I-au scos cu fierul 17 dinţi şi i-au tăiat sânii deşi mulţimea cerea acum îndurare pentru fecioara care nu înceta să aducă slavă lui Hristos. Apoi au poruncit să-i taie mâinile şi picioarele şi pentru că Fevronia tot nu murea a poruncit în cele din urmă să i se taie şi capul. După aceată cumplită faptă judecătorii ar fi trebuit să meargă la masă dar Lisimah s-a închis la el în cameră refuzând să mai mănânce sau să bea iar Selin s-a tulburat şi după ce a umblat fără noimă prin palat a ridicat privirea la cer şi ceea ce a văzut l-a înspăimântat atât de tare că a rămas mut. Apoi răcnind şi mugind ca o vită a început să se dea cu capul de o coloană de marmură şi s-a izbit atât de tare încăt şi-a sfărâmat singur capul şi a căzut mort. Când a aflat Lisimah de cele întâmplate a poruncit ca Selin să fie îngropat după tradiţia păgână şi a dat de veste tuturor că toţi creştinii se pot aduna fără grijă la înmormântarea sfintei căci nu vor fi prigoniţi. Apoi a strâns singur trupul dezmembrat al sfintei şi l-a adunat în mantia sa ducându-l la mănăstire, şi a dat ordin ca şi pământul îmbibat de sângele sfintei să fie adunat şi să nu fie lăsat să-l lingă animalele. Apoi Lisimah au renunţat la închinarea la idoli trecând la Hristos.
Troparul Sfintei Mari Mucenițe Fevronia
Glasul al 4-lea
Mieluşeaua Ta, Iisuse, Fevronia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Condacul Sfintei Mari Mucenițe Fevronia
Ceea ce eşti folositoare creştinilor, neînfruntată mijlocitoare către Făcătorul. Neschimbată, nu trece cu vederea glasurile cele de rugăciune ale păcătoşilor, ci apucă înainte, ca o bună, spre ajutorul nostru, care cu credinţă strigăm către tine: Grăbeşte spre rugăciune şi sârguieşte spre îmblânzire, apărând pururea, Năsătoare de Dumnezeu, pe cei ce te cinstesc pe tine.
Mirele meu Cel Preadulce, Hristoase, a strigat Muceniţa Fevronia, nu-mi este mie cu anevoie a merge pe urma Ta; căci dulceaţa dragostei Tale a întraripat sufletul meu cu nădejdea şi frumuseţea milostivirii Tale, a îndulcit inima mea, ca să beau paharul pătimirii după Tine; ca să mă numesc şi vrednică a dănţui în cămară împreună cu fecioarele cele înţelepte. Pentru aceasta, preacuvioasă răbdătoare de chinuri, cinstind nevoinţele ostenelilor tale, te rugăm pe tine, roagă-te să nu ni se închidă şi nouă uşile cămării.
La 24 iunie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi
- Sfântul Niceta de Remesiana;
- Sfântul Atanasie din Paros