Calendar ortodox 2020, 3 mai. Sfinții zilei. Sfântul Irodion de la Lainici
Sfântul Irodion de la Lainici este prăznuit la data de 3 mai în calendarul ortodox. Sfântul Irodion este între sfinții zilei sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 3 mai.
Sfântul cuvios Irodion s-a născut la București, în anul 1921, și a primit la Botez numele Ioan. La 20 de ani a ascultat chemarea Domnului șia intrat la mănăstirea Cernica, în acea vreme păstorită de starețul Calinic. El se dedică total vieții monahicești, adăugând nevoință lângă nevoință. Nu a vorbit niciodată de rău pe cineva, postea mult și dormea puțin, și făcea sute de metanii pe zi. A fost îndrăgit de toată obștea, respectat și apreciat de toată lumea. Când starețul Calinic a fost hirotonit episcop la Vâlcea, Irodion l-a urmat spre a îi fi de ajutor. În anul 1851 Calinic îl trimite la Schitul Lainici, în Valea Jiului, unde va fi hiritonit mai întâi diacon și doi ani mai târziu preot. În 1854 a fost numit stareț al Schitului unde a rămas până la 1900 fiind cel mai longeviv stareț. După ce duhovnicul Sfântului Calinic a trecut la Domnul, acesta l-a ales pe Irodion duhovnic, ucenicul devenind astfel duhovnic avvei. Cele mai multe ispite le-a avut cuviosul din partea confraților săi monahi, dar pe toate le-a biruit prin smerenie și răbdare. Faima Sfântului Irodion a început să crească mai ales că Domnul nostru Iisus Hristos l-a învrednicit cu darul facerii de minuni. Alunga duhurile necurate din oameni iar cele ascunse ale omului i se dezvăluiau numai dintr-o privire. După ce se uita la tine îți citea nu numai păcatele tale ci și pe cele ale înaintașilor tăi. La șapte ani după moartea sa, ieromonahul Iulian Draghicioiu, cere epsicopului Râmnicului binecuvântare pentru a-l dezgropa după obiceiul monahal și a îi face o nouă slujbă de înmormântare și l-au pus înapoi în mormânt. În timpul primului război mondial s-a împlinit încă o profeție a Sfântului: “Fiii mei, să ştiţi că puţin după ducerea mea, schitul acesta va rămâne mulţi ani pustiu. Voi, însă, îngropaţi trupul şi nu uitaţi legămintele călugăreşti ce le-aţi dat lui Hristos”În 1930 a fost dezgropat și îngropat în taină pentru a îl feri de hoții de moaște. După multe aventuri și multă confuzie moaștele sale au fost regăsite și așezate în raclă în biserică la închinat spre folosul duhovnicesc al credincioșilor.
Înțelepciunea Sfântului Irodion de la Lainici
Se spune că a venit odată la cuviosul Irodion o femeie care i-a adus nişte lapte. Femeia i-a dăruit vasul cu laptele muls de la capra ei părintelui. Însă cuviosul a refuzat-o categoric, zicându-i:- Nu primesc laptele, că nu este de la capra ta!- Ba da, părinte, iertaţi-mă, de la capra mea este!- Nu este de la capra ta!- Ba, părinte, este de la capra mea, este proaspăt; acum l-am muls.- Nu mai este de la capra ta. Ieri ai dat-o diavolului. De aceea nu mai pot să primesc laptele, de vreme ce nu mai este capra ta, pentru că tu ai dăruit-o singură diavolului.Deci vădită fiind, femeia şi-a mărturisit păcatul, cerând iertare și, luând binecuvântare, din ziua aceea n-a mai drăcuit.(George Crasnean, Luceafărul de la Lainici)
La 3 mai în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi
- Sfântul Mucenic Diodor;
- Sfântul Mucenic Rodopian, diaconul;
- Sfântul Mucenic Timotei;
- Sfânta Muceniţă Mavra.
La 3 mai în calendarul ortodox 2020 se mai cinstesc
- Icoana Maicii Domnului din Sven;
Sfânta Icoană a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu.