Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind carantina şi izolarea. Ce presupune acest lucru
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seară, 9 iulie, proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea. Deputaţii au depus mai multe amendamente, cele mai multe aparţinând PSD.
Au fost propuse mai multe variante pentru definiţia carantinei şi izolării, iar în ceea ce priveşte tratamentul, este menţionată explicit necesitatea acceptului celui vizat. Senatul este forul decizional pe propunerea legislativă a Executivului.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 266 de voturi ”pentru”, 11 ”împotrivă”, 8 abţineri, iar un deputat nu a votat. Au fost admise 83 de amendamente şi respinse 19.
Pro România nu a votat, a anunţat preşedintele partidului, Victor Ponta. „Nu am avut ocazia să citim ce se votează azi, cum, de fapt, nu a citit niciun deputat care va vota. Noi o să fim consecvenţi: o să votăm împotriva unei legi care aduce restricţii, interdicţii şi foarte multe posibile abuzuri împotrva românilor. Regret că majoritatea din Parlament votează asemenea legi. Noi votăm împotrivă”, a afirmat Victor Ponta.
Din partea Guvernului a prezentat proiectul de lege şeful DSU, Raed Arafat, care a precizat că legea este pentru orice situaţie de risc epidemiologic, nu neapărat doar pentru situaţia actuală. Lista completă a amendamentelor poate fi consultată aici.
Câteva dintre amendamentele PSD:
„carantina persoanelor - măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcţiei de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conţine menţiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege”, conform sursei citate.
În ceea ce priveşte izolarea, PSD propune ca aceasta să foie definită ca ”măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”;
Noi propuneri şi pentru definirea persoanei bolnave sau suspecte. Deputatul UDMR Izabella Ambrus a depus un amendament prin care „persoana bolnava” este „persoana care suferă de o boala infectocontagioasa sau care prezintă la examenul medical clinic obiectiv semnele sau simptomele caracteristice bolii, astfel susceptibile de a constitui un risc epidemiologic sau biologic”.
PSD are un amendament care defineşte „persoana suspectă” ca provenind „din zona în care există epidemie, risc epidemiologic, cu un agent patogen, pe perioada de incubaţie, în baza dovezilor ştiinţifice sau persoana care a intrat în contact direct cu o persoană infectată, sau bunuri contaminate cu agentul patogen, până la trecerea perioadei de incubaţie sau apariţia semnelor sau simptomatologiei clinice sau paraclinice a bolii”.
Un alt amendament al grupului parlamentar al PSD arată că noţiunea de „epidemie” înseamnă „extindere prin contaminare cu o frecvenţă neobişnuită a unei boli infectocontagioase, la un număr mare de persoane raportat la riscul specific bolii respective, dintr-un perimetru determinat”.
În ce condiţii vrea PSD să fie instituită carantina
De asemenea, PSD propune ca situaţiile de risc epidemiologie si biologic pentru care se instituie carantină să fie definite ca: „urgenţa de sănătate publica de importanta internaţionala, certificată prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în baza declaraţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”.
Se instituie carantină şi pentru situaţiile de „pandemie declarată de Organizaţia Mondiale a Sănătăţii şi certificată prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, potrivit unui alt amendament al PSD.
Sau „în caz de risc biologic sau epidemiologic iminent identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau de către instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii”, propune PSD.
Prevederea în varianta proiectului de lege al Guvernului este: „eveniment neobişnuit sau neaşteptat identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau de către instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii”.
PSD mai propune ca „în situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maxim 24 de ore”.
De asemenea, grupul parlamentar al PSD propune ca: „Pentru persoanele asimptomatice, purtatoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locatia declarată, cu exceptia situatiilor in care, pe baza datelor stiintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, si rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane in unitatile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului”.
Carantina pentru cei care sosesc în România
Deputatul UDMR Izabella Ambrus propune un amendament privitor la măsurile de carantină pentru cei care vin în România.
„Carantina pentru persoanele care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat, sau persoanele care au venit in contact direct, in situaţiile de risc epidemiologic prevăzute la art. 5, se decide prin Hotărârea Comitetului National pentru Situaţii de Urgenta, la propunerea grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Măsura se pune în aplicare prin ordin de către Ministerul Sănătăţii şi unităţile din subordine”, potrivit propunerii deputatului UDMR.
Totodată, PSD vrea ca „pentru situaţiile în care există un risc iminent, epidemiologic sau biologic ridicat, comandantul acţiunii la nivel naţional dispune prin ordin măsurile prevăzute la art. 6 alin. (1) - (3). In cazul în care măsurile vizează un număr estimat mai mare de 50.000 de persoane, acestea trebuie validate în termen de maximum 48 de ore de către Comitetul National pentru Situaţii de Urgenţă”.