Cartierul ăsta din Suceava e cel mai periculos din ţară!
Cât de sigur e oraşul în care locuieşti? Dar cartierul tău? Acestea sunt câteva dintre întrebările adresate într-un studiu privind calitatea vieţii din 42 de oraşe ale României. Sondajul arată că Iţcani, un cartier din Suceava, ocupă ultima poziţie privind siguranţa locuitorilor.
Numai în cartierul Iţcani din Suceava să nu locuieşti! Aşa rezultă dintr-un studiu făcut public de storia.ro, un site de imobiliare lansat de OLX.ro. La sondajul realizat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, nu mai puţin de 93.532 de români au răspuns la întrebări privind siguranţa şi calitatea vieţii din oraşele şi cartierele în care trăiesc.
Un reporter de la adevarul.ro a vizitat cartierul atât în timpul zilei, cât şi seara. Iţcani oferă o imagine dezolantă, cu multe clădiri părăsite. În zona gării, doamna Geta, care lucrează la un bar, admite că e un cartier rău famat: „Muncesc aici de 17 ani şi pot spune că Iţcani e periculos, însă nu într-un asemenea hal încât să fie declarat cel mai nesigur din ţară. Pe vremuri, romii se băteau şi făceau scandal, iar lumea se temea. Acum, mulţi dintre ei au ajuns la puşcărie ori au plecat din ţară. Eu seara închid uşa barului şi servesc pe geam, pentru a evita incidentele. Un chioşc de pâine din apropiere a fost spart de trei ori în ultima lună”. Trei angajaţi de la CFR spun că n-au mai fost incidente grave aici, de când s-a închis Gara Iţcani.
Către seară, pe una dintre străzi, Mircea, un bărbat care locuieşte de 20 de ani în cartier, povesteşte că a prins vremurile când romii intrau cu caii în cârciumă şi se băteau cu parii. Omul crede că unele interese imobiliare au făcut ca Iţcani să fie desemnat cel mai nesigur cartier din ţară. „În prezent, lucrurile s-au liniştit. Problemele cu iluminatul public şi lipsa unei secţii de poliţie fac din Iţcani un cartier perceput drept periculos”, explică Mircea.
“Rata infracţionalităţii în zona cartierului Iţcani nu este una peste media oraşului”, afirmă Ionuţ Epureanu, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. “Ultima infracţiune gravă cu violenţă a fost înregistrată în urmă cu trei ani”, adaugă Epureanu.
Ferentari, abia pe locul 14 în topul nesiguranţei
Cele mai sigure cartiere din ţară sunt, conform studiului, Nicolae Grigorescu (Cluj-Napoca), Otopeni (Ilfov) şi Aviaţiei (Bucureşti). Topul celor mai nesigure cartiere este deschis de Iţcani (Suceava), urmat de Brestei (Craiova) şi Alecu Russo (Bacău).
Cartierul bucureştean Ferentari, vestit pentru infracţionalitatea ridicată, ocupă locul 14 în această ierarhie. La nivelul oraşelor, Oradea are cel mai ridicat grad de siguranţă, urmat de Braşov şi Cluj-Napoca. Capitala României se clasează abia pe poziţia a noua. Oraşele cel mai puţin sigure sunt Alexandria, Suceava şi Satu Mare.