Ce bine o ducea Liviu Dragnea pe Insula Belina! Construcțiile ilegale ridicate acolo pentru propria distracție
280 de hectare! Aceasta este suprafața pe care se întinde Insula Belina. O bucată de Rai ascunsă de ochii oamenilor, situată în albia Dunării. Liviu Dragnea o furase de la stat și începuse să ridice construcții ilegale acolo pentru propria distracție. O vilă cu zece camere, o casă de vacanţă, două pontoane, un foişor un loc pentru grătar, dar şi un pod suspendat.
La 140 de kilometri de distanță de Capitală se afla oaza de relaxare a lui Liviu Dragnea. Se întindea pe 280 de hectare, era departe de ochii curioșilor și unde mai pui că avea o insulă numai a lui. Așa cum doar în filme mai vezi.
Vorbim despre Insula Belina, situată în albia Dunării, la o aruncătură de băț de orașul Turnu Măgurele. Și nu o cumpărase, ci și-o însușise de la stat. Că doar era la Putere!
În noiembrie 2013, Guvernul Ponta a trecut Insula Belina și Brațul Pavel din administrarea Apelor Române la Consiliul Judeţean Teleorman, pentru dezvoltare turistică.
În februarie 2014, Consiliul le-a închiriat firmei Tel Drum, apropiată de Liviu Dragnea. Iar zona a fost închisă pentru public.
Aici venea fostul lider PDS să-şi petreacă timpul liber, însoţit şi de alţi lideri social democraţi.
Pe insulă a fost amenajată o mică fermă, plus alte construcții care s-au ridicat ilegal, fără autorizaţie de construcţie.
Ministrul Mediului: ”Pe Insula Belina am găsit un complex de protocol destinat unor privilegiați din PSD”
”Astăzi (n.r.) am fost pentru prima dată în viaţa mea pe Insula Belina, unde am găsit un complex de protocol, retras de ochii lumii, destinat unor privilegiaţi din PSD. Pe lângă heliport, era o unitate de cazare şi tot felul de anexe. Aş vrea să subliniez un lucru care m-a frapat în acel paradis: la 30 de ani de Revoluţie oamenii aceştia nu au învăţat nimic. De fiecare dată, ar fi trebuit ca aceşti oameni care atunci când aveau o idee trebuiau să respecte legea, au construit ilegal, fără autorizaţie de construcţie. Din relatările celor de la faţa locului, totul este construit ilegal - de la unitatea de cazare până la foişoare, ponton şi toate celelalte anexe. Nu au avut autorizaţie de construcţie, n-au respectat reglementările legale de mediu în vigoare”, a afirmat ministrul Mediul, Costel Alexe.
Pe Insula Belina au fost construite ilegal vile, pontoane, foișor, heliport, zonă de grătar și un pod suspendat
Acesta a adăugat că toate clădirile de pe Insula Belina vor fi inspectate tehnic şi inventariate, iar în urma unei analize se va lua o decizie cu privire la destinaţia viitoare a zonei.
Construcţiile despre care vorbeşte demnitarul au fost ridicate, în spatele gardurilor înalte de doi metri, în perioada 2013-2018. O vilă cu zece camere, o casă de vacanţă, două pontoane, un foişor, o zonă de grătar, un heliport, ca să poată ateriza cu elicopterul, și un pod suspendat. De aici pescuiau în liniște ștabii PDS-iști.
Directorul Tel Drum neagă că ar fi construit ceva pe insulă, şi susţine că firma sa, care are în activitate întreţinerea drumurilor, deţine doar luciul de apă, potrivit stirileprotv.ro.
După doi ani de lupte, Insula Belina va trece din nou la stat
Insula va trece din nou, în proprietatea şi administrarea statului, după doi ani de lupte.
”Întregul proces de preluare a Insulei Belina a întârziat, din păcate, nepermis de mult. Gândiţi-vă că demersurile au început încă din 2018. Suntem în mai 2020 şi abia acum am reuşit să terminăm procesul verbal de recepţie. Au fost doi ani de întârzieri şi blocaje, fie din partea firmelor care au închiriat acolo tot felul de bunuri, fie din partea unor politicieni locali”, a conchis ministrul Alexe.
Liviu Dragnea rămâne în pușcărie
Între timp, Liviu Dragnea rămâne la pușăcărie. Instanța i-a respins, ieri, 25 mai, contestația la executarea pedepsei.
Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa Supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Între timp, a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.