Ce facultăţi au ales absolvenţii de liceu în funcţie de regiune

Ultima actualizare:

    Tot mai mulți absolvenți de liceu aleg o facultate în funcție de piața munciiFOTO: Click!
Tot mai mulți absolvenți de liceu aleg o facultate în funcție de piața munciiFOTO: Click!

Tot mai mulți absolvenți de liceu se gândesc la o profesie de viitor, la un job ușor de găsit și bine plătit. Așa se explică ce facultăţi au avut concurență mare în acest an. De remarcat că în fiecare regiune din țară au fost preferate anume facultăți.

Atenție părinți și liceeni! Sunt diferențe mari între specializările alese la facultate de absolvenţii de liceu anul acesta, scrie adevarul.ro.

În timp ce tinerii din vestul şi centrul ţării au optat masiv pentru facultăţile care le sporesc şansele de angajare, precum ingineria, IT-ul sau limbile străine exotice, cei din sud şi est au preferat specializările mai puţin bănoase, precum cele de pe piaţa serviciilor sau domenii precum psihologia, asistenţa socială sau ştiinţele comunicării.

Cum alegi o facultate

Speciliştii spun că, atunci când îşi aleg o facultate, tinerii ar trebui să se găndească serios la viitor. Din păcate, mulţi absolvenţi de facultate constată că au optat greşit şi ajung să profeseze în cu totul alte domenii decât cele în care s-au pregătit.

La Cluj, se caută IT și limbi exotice

În Cluj-Napoca, specialiştii în domeniile digitale şi vorbitorii de libi exotice sunt la mare căutare pe piaţa muncii. Aşa că universităţile susţin noile tehnologii și susțin sutele de firme din domeniu care racolează angajaţii de pe băncile facultăţilor, iar astfel diploma de licenţă asigură automat un loc de muncă în acest domeniu. Astfel, la Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB), ”vedetele“ admiterii de anul acesta au fost specializările media digitală, contabilitate şi limbile japoneză şi coreană, scrie adevarul.ro. Cea mai mare concurenţă a fost la specializarea Media digitală, de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative şi ale Comunicării, unde au fost 26 de candidaţi pe un loc bugetat. Concurenţă mare a fost şi la Contabilitate şi informatică de gestiune, unde au fost aproape 11 candidaţi pe un loc, apoi Informatică economică şi Limba japoneză, cu peste 10 pe un loc. A mai fost concurenţă la Administrarea afacerilor, Management, Teatru şi limbile coreană, japoneză şi norvegiană, unde au fost şase candidaţi pe un loc.

Anul trecut, UBB a deschis un birou la Universitate din Kobe, din Japonia, care se ocupă cu indentificarea oportunităţilor de schimb de experienţă pentru studenţi. Recent, au venit la Cluj şi cei de la Kobe şi au deschis o reprezentanţă.

La Politehnică, locurile de muncă sunt asigurate

Absolvenţii de liceu care au optat pentru Politehnică au mizat pe siguranţa obţinerii unui loc de muncă, imediat după absolvirea facultăţii. Cea mai mare concurenţă a fost la Facultăţile de Automatică şi Calculatoare, Electronică şi Telecomunicaţii şi Inginerie Medicală. Facultatea de Antreprenoriat, Inigineria şi Managementul Afacerilor a avut, de asemenea, căutare.

Au mai fost preferate de absolvenţii de liceu specializările Autovehicule Rutiere, de la Facultatea de Transporturi, specializările de Inginerie Electrică, de Energetică. Concurenţa a fost de 5-6 candidaţi pe un loc. Pentru absolvenții acestor facultăți sunt circa 10.000 de locuri de muncă.

La Sibiu a fost concurență la Ingineri și Medicină

Inginerii sunt la mare căutare şi la Sibiu. La Universitatea „Lucian Blaga“, cea mai mare concurenţă a fost la Inginerie, datorită dezvoltării parcului industrial de la marginea oraşului, care oferă locuri de muncă tinerilor încă din timpul facultăţii. Concurenţă a fost şi la Facultatea de Medicină, unde au candidat patru persoane pe un loc pentru toate programele scoase la concurs, respectiv Medicină generală, Farmacie şi Medicină Dentară.

Ce facultăți sunt căutate în Moldova

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, preferinţele absolvenţilor de liceu au fost puţin diferite. Oficialii universităţii au precizat, pentru „Adevărul“, că cea mai căutată specializare a fost Psihologia (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei), unde au fost şapte candidaţi pe un loc.

O concurenţă asemănătoare s-a înregistrat şi la Educaţie Fizică şi Sport (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport). Specializările Asistenţă socială şi Ştiinţe ale comunicării au atras peste cinci candidaţi pe un loc.

O cuncurenţă între trei şi patru candidaţi s-a înregistrat la Management (Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor), Ştiinţe ale educaţiei (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei), Contabilitate (Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor), Limbi moderne aplicate (Facultatea de Litere), Cibernetică, statistică şi informatică economică (Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor) şi Drept.

În sud, se caută serviciile

În timp ce cei din vest optează pentru domenii tehnice, în Sud sunt căutate serviciile. În vest, sunt căutate domeniile tehnice, pentru că sunt foarte multe companii străine şi au nevoie de forţă de muncă calificată. În Sud, tinerii se îndreaptă către piaţa serviciilor, spun specialiștii, pentru adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net