Ce s-ar putea face cu banii irosiţi pe referendumuri
300 de milioane de lei! Atât s-ar cheltui dintr-un foc pe consultările populaţiei. Preşedintele Iohannis şi liderul pesedist Liviu Dragnea au trecut la “războiul referendumurilor”.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a mişcat repede. Luni seară şi-a anunţat intenţia, iar marţi la prima oră a şi acţionat: a trimis preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului scrisoarea în care solicită consultarea Parlamentului cu privire la organizarea unui referendum pe tema graţierii. Consultarea Parlamentului este obligatorie, dar votul se poate organiza chiar dacă avizul legislativului va fi negativ.La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat că românii ar trebui consultaţi şi pe tema familiei tradiţionale şi a eliminării imunităţii politicienilor. Nici o problemă, ar spune românii, dacă n-ar fi vorba despre bani!Cheltuielile totale impuse de organizarea unui referendum sunt estimate la circa 95 milioane lei. Atât a costat consultarea din 2012, care a vizat suspendarea lui Traian Băsescu, dar costurile vor creşte dacă vor fi deschise secţii de vot şi în străinătate.Aşadar, dacă vor fi trei referendumuri, suma ar creşte la cel puţin 300 de milioane de lei, adică 67 de milioane de euro. Click! a calculat ce s-ar putea face cu aceşti bani, dacă cei mai importanţi oameni în stat nu s-ar mai întrece în plebiscite.
- Două spitale. Potrivit cifrelor făcute publice la demararea lucrărilor de construcţie de la Spitalul Gomoiu din Bucureşti, în 2014, s-a anunţat un cost total de 181 de milioane de lei, pentru un spital de şase etaje, cu şase săli de operaţii, complet echipat. Socoteala arată că, din banii estimaţi pentru referendum ar putea fi construite două spitale moderne.
- 186 de şcoli. O şcoală nouă, cu opt clase, laboratoare, cancelarie, centrală termică, grup sanitar, costă circa 360.000 de euro, potrivit calculelor Ministerului Educaţiei.
- 258 de grădiniţe. O grădiniţă cu patru săli se poate construi cu 260.000 euro, după standardele de cost calculate de Ministerul Educaţiei.
- 3.567 de locuinţe ANL. În Braşov, 44 de apartamente s-au construit cu 3,7 milioane de lei, scrie presa locală.
- 260 de kilometri de drum. Potrivit standardelor de calcul în domeniu, un kilometru de drum costă 1,15 milioane de lei. La autostrăzi se schimbă situaţia. Un kilometru costă între 3 şi 6 milioane de euro. Aşadar, din banii pentru referendumuri s-ar construi până la 11 kilometri de autostradă.
- Un penitenciar nou, cu 700 de locuri, poate costa 60-80 de milioane de euro, a calculat fostul ministru al justiţiei, Robert Cazanciuc.
Doar 6 consultări populare în ultimii 27 de ani
- 8 decembrie 1991 - Aprobarea Constituţiei României
- 18-19 noiembrie 2003 - Aprobarea revizuirii Constituţiei României
- 19 mai 2007 - Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu
- 25 noiembrie 2007 - Referendumul privind introducerea votului uninominal
- 22 noiembrie 2009 - Referendumul privind parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari
- 29 iulie 2012 - Referendum pentru demiterea preşedintelui României.