Ce spune ministrul Sănătății despre ”morții ascunși în saci”
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a comentat într-un interviu pentru Adevărul zvonurile privind numărul mai mare de morți decât cel declarat oficial în noaptea tragediei din clubul Colectiv. În ultimele zile, tot mai multe voci din spațiul virtual susțin că numărul persoanelor care au decedat pe loc, în urma incediului din 30 octombrie, ar fi mult mai mare, iar morții ar fi ascunși în spitale și declarați treptat.
Zvonurile au apărut la două zile după tragedie, după ce prietenii eroului Claudiu Petre au încercat să-l găsească la IML și în spitalele din București. A doua zi după incendiu, prietenii și cunoscuții lui Claudiu Petre, blogger și fotograf, s-au mobilizat pentru a-l găsi pe tânărul care a fost văzut intrând de mai multe ori în club pentru a salva oameni din incendiu. După mai bine de 36 de ore de căutări, Claudiu Petre a fost identificat la IML.
Întârzierea cu care a fost identificat a dat naștere la mai multe speculații. „Numărul de morți este mult mai mare decât cel comunicat de autorități”, a declarat bloggerul Alin Pandaru la Digi 24. „Ieri (sâmbătă, 31 octombrie, n.r.) erau persoane care nu erau la IML, iar azi (duminică, 1 noiembrie, n.r.) au apărut brusc, ca fiind printre cei 27 anunțați inițial, deși ieri au fost verificați de către familii ca nefiind printre cei anunțați neidentificați. Oamenii au fost înăuntru să recunoască trupurile lor și sigur nu erau acolo ieri”, a detaliat Alin ulterior pentru Click!
Poziţia ministrului Bănicioiu
Speculațiile s-au înmulțit în ultima vreme, în contextul în care bilanțul tragediei s-a ridicat la 46 de morți până luni, 9 noiembrie. Ministrul Sănătății a respins categoric această ipoteză, caracterizând-o drept nocivă pentru toată lumea, victime și rude ale acestora.
”Aparținătorii au venit din primul moment. Ei au văzut dacă sunt în viaţă sau nu, aparținătorii au fost folosiţi şi în procesul de identificare, mai ales că foarte mulţi erau greu de identificat. Îmi pare rău că sunt oameni care cred aşa ceva, dar nu este adevărat. E o prostie pe care nu știu cine și de ce are interesul s-o arunce în spațiul public”, a comentat Bănicioiu scenariul conform căruia în noaptea tragediei ar fi murit 40 de pesoane, și nu 27, cum s-a anunțat la vremea respectivă.
”Afirmațiile conform cărora au fost oameni în moarte clinică, care au fost ținuți în viață de aparate sunt făcute de oameni care nu înțeleg ce înseamnă terapie intensivă. Răniții au fost puși pe ventilație pentru că aceasta er singura posibilitate de a fi ținuți în viață în noaptea respectivă. Înţeleg confuzia şi neliniştea unora, dar s-au dat aceste explicaţii şi sunt surprins să constat că sunt oameni care continuă cu aceste zvonuri pentru că fac rău şi aparţinătorilor şi pacienţilor”, a mai spus Bănicioiu.
"Vorbim de o dramă umană fără precedent. E greu de gestionat şi dialogul cu aparţinătorii. Când îi spui unui om că ai lui copil nu mai are şanse, e greu să mai discuţi cu el. Nu pot să vorbesc cu fiecare aparţinător în parte. Nici nu ştiu dacă e bine, pentru că nu eu gestionez cazul respectiv, ci medicul curant. S-a încercat a se oferi toate informaţiile. Scenariile nu au putut fi demontate pentru că preocuparea spitalelor nu a fost să stea pe Facebook. Să mă întrebe cineva dacă sunt morţii ascunşi prin spitale în saci mi se pare deplasat. Sistemul sanitar trebuie să rămână în picioare şi după ce plec eu sau domnul Arafat", a completat Nicolae Bănicioiu.
46 de morți până luni, 9 noiembrie
Vineri, 30 octombrie, un incendiu puternic a izbucnit în clubul Colectiv din Capitală în jurul orelor 22.20. Buretele care a fost folosit la izolarea fonică a clubului s-a aprins de la una din artificiile folosite de organizatorii evenimentului de lansare a celui mai recent album al trupei Goodbye to Gravity.
Focul s-a întins în câteva secunde, iar cei aproape 500 de spectatori au fost prinși ca într-o capcană. Clubul avea o singură ușă de acces liberă, celalaltă ieșire fiind blocată cu un perete de boxe. 27 de morți a fost bilanțul tragediei până sâmbătă dimineață, însă numărul victimelor a crescut la 46 până luni, 9 noiembrie. Conform primelor date ale autopsiei, victimele au murit intoxicate cu monoxid de carbon și alte gaze toxice.