Ce spune ministrul sănătății despre spitale te va întrista
Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, e de părere că 80% din spitalele de stat de la noi ar trebui închise, judecând după starea precară în care se află. „Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă şi ar arunca ţara în criză”, a afirmat el într-un interviu pentru capital.ro. Demnitarul nu s-a mulțumit să descrie dezastrul din Sănătate, ci a venit cu niște soluții, la care ministerul a început déjà să lucreze. N-o să-ți vină să crezi ce pregătesc autoritățile.
Vlad Voiculescu a fost cât se poate de clar în privința spitalelor de stat din România. Dacă statul va lua măsuri radicale, prin închiderea unităților medicale în care oamenii se îmbolnăvesc și mor pe capete, în loc să se însănătoșească, serviciul de sănătate va intra în colaps. Măsurile pe care mizează ministrul sunt de direcționare a fondurilor pe care le are la dispoziție statul pentru modernizarea capitală a marilor spitale din țară.
„Căutăm altfel de soluţii. Pregătim şi vom face public un plan de investiţii pe termen mediu. Vorbim de un buget de peste un miliard de euro pentru următorii ani. Doar cele trei spitale regionale vor ajunge la o investiţie de peste 600 de milioane de euro, după estimările noastre”, a spus ministrul, pentru capital.ro.
Deși nu agreează ideea privatizării spitalelor de stat, câteva proiecte inițiate de el conduc la această idée. Voiculescu e de părere că marea lipsă o reprezintă finanțarea, motiv pentru care o soluție de ieșire din criza de identitate și credibilitate a unităților medicale de stat este încurajarea semnării de parteneriate publice-private. Astfel, statul ar putea folosi bani privați pentru construcția sau renovarea spitalelor. Firmele care finanțează aceste lucrări ar urma să primească un comision sau o redevență pe o perioadă de 20-25 de ani.
„În acest sens, discuţiile cu BERD sunt avansate. Structurarea proiectului va fi făcută alături de această instituţie internaţională. Finanţarea o va aduce partenerul privat. Actul medical rămâne în totalitate în sarcina statului. Privatul construieşte, finanţează, operează din punct de vedere tehnic. Iar pentru acest lucru, dacă acel spital respectă anumite criterii de performanţă în privinţa construcţiei, funcţionării şi echipamentelor, primeşte regulat o sumă de la stat, în cadrul unui contract încheiat pe o perioadă de 25 de ani”, spune ministrul, conform sursei citate.
Acesta a precizat că în momentul de față se analizează mai multe posibilități pentru modernizarea secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Arsuri din București. Secția a fost închisă în urmă cu mai bine de o săptămână după ce aici și-au pierdut viața două persoane în condiții demne de spital de campanie.
„Pentru investiţia în secţia de terapie intensivă luăm în calcul mai multe opţiuni- inclusiv varianta donaţiilor. Și aici am avut discuţii cu mai multe delegaţii de investitori străini care s-au declarat interesaţi. Ar fi doar o donaţie, nicio altă formă de asociere. A doua opţiune se referă la Primăria Capitalei, care are în administrare clădirea. Vorbim de varianta în care investiţia de modernizare să fie făcută din bugetul primăriei, de data aceasta în acord cu anumite standarde de minister. A treia opţiune e să contribuim de la bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Sănătăţii şi avem un acord de principiu în acest sens”, a conchis ministrul. Citiți mai multe pe capital.ro.