Ce vrea să facă pentru noi Guvernul, în 2019. Cum îi afectează pe români

Ultima actualizare:

    Pensiile, salariile, taxele vor fi modificate în 2019, au anunțat guvernanțiiFOTO: Click!
Pensiile, salariile, taxele vor fi modificate în 2019, au anunțat guvernanțiiFOTO: Click!

Anul 2019 este unul electoral, așa că ne așteptăm la o mulțime de promisiuni. În ultima ședință din acest an, Guvernul a aprobat o serie de măsuri de vor fi luate de la 1 ianuarie 2019 și pe parcursul anilor următori. Într-o ședință specială a Executivului au fost anunțate mai multe măsuri fiscale, o serie de majorări de salarii și pensii. Cum îi afectează pe români.

Pensiile, salariile, taxele vor fi modificate în 2019, au anunțat guvernanții. Iată cele mai importante schimbări pentru 2019, care ne vor afecta pe toți, anunțate de premierul Viorica Dăncilă și explicate de ministrul de finanțe Eugen Orlando teodorovici și consilierul de stat Darius Vâlcov.

  •  Guvernul corectează unele practici din domeniul bancar şi sectorul energiei. O primă măsură este propunerea de a înfiinţa un fond pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional, pentru care se vor prevedea 310 milioane de lei.
  •  Un alt mecanism important este cel de înfiinţare a unui fond de dezvoltare şi investiţii prin care vom susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi a universităţilor, de dezvoltare locală, infrastructură. Bugetul acestui fond este de circa 10 miliarde de euro.
  •  Se va introduce un mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui ROBOR mai mare de 2%. Orice depăşire este taxată cu diferite marje propuse de Ministerul de Finanţe. Exemple care să susţină măsura: în România este cea mai mare diferenţă din spaţiul european dintre dobânda la credite şi dobânda la depozite. 
  •  Aplicarea de la 1 septembrie a unui punct de pensie majorat. Punctul de pensie va creşte de la 1.100 lei, la 1.265, iar pensia minimă de la 640 lei la 704 lei.
  •  Se menţine în 2019 sistemul privind voucherele pentru sistemul bugetar de 1.450 lei.
  •  Devansarea creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, la 1 septembrie 2020.
  •  Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici. Şi pentru consumatorii industriali acel nivel va fi plafonat, pentru următorii trei ani. Va fi un mix între preţul de 68 lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare. Costul va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie. Iniţial se propusese un procent de 3%.
  •  Aprobarea posibilităţii de acordare de granturi de până la 500.000 euro pentru toate societăţile comerciale, fundaţiile şi ONG-urile care doresc ca din anul 2019 să construiască grădiniţe cu program sportiv. Acestea vor trebui să aibă suprafaţă de minim 5.000 mp. 
  •  S-a hotărât majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc. S-a majorat cu 2% pe cifra de afaceri.
  •  În ceea ce priveşte Pilonul 2 de Pensii, contribuţiile nu au fost reduse, contribuţia a rămas în continuare 3,75%. S-au redus comisioanele de administrare la 1 %.  Celălalt comision de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu un comision care variază de la 0,02% pe lună până la 0,07% pe lună, în funcţie de performanţa fondului.  Pentru fondurile care au un randament mai mic decât inflaţia, vor putea percepe un randament de numai 0,02% pe lună. Cei care au băgat bani în Pilonul II de pensii vor putea să îşi retragă banii, dar doar către Pilonul I de pensii, fără comision la mutare.
  •  Crește plafonul privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei, la 750 lei.
  •  Salariul minim în domeniul construcţiilor creşte la 3.000 lei brut, de la 1 ianuarie 2019. În acest domeniu, taxele pe muncă au fost diminuate, astfel: impozitul pe venit scade de la 10% la 0, CASS scade de la 10% la 0, CAS scade de la 25% la 21,25%, contribuţia angajatorului scade de la 2,25% la 0,337%. Salariul minim net din domeniul construcţiilor va fi de 500 de euro.
  •  TVA nu scade la 18%.
  •  De la 1 ianuarie 2019, toţi salariaţii vor primi anual 2 salarii minime pe economie drept indemnizaţie de hrană.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net