Cel mai mare pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca
Mii de oameni sunt aşteptaţi, duminică şi luni, la Mănăstirea Prislop, pentru a participa la comemorarea duhovnicului Arsenie Boca. În fiecare an, la parastas, mormântul său a fost locul unor pelerinaje impresionante.
În 28 noiembrie se împlinesc 27 de ani de la moartea duhovnicului Arsenie Boca, iar Mănăstirea Prislop va fi în sărbătoare. Şi de această dată, reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei se aşteaptă ca mii de oameni să treacă pragul mănăstirii din Ţara Haţegului.
Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a oferit câteva recomandări pelerinilor care se vor îndrepta în aceste zile spre Mănăstirea Prislop. „Oamenii merg acolo pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, prin mijlocirea sfinţilor, a părintelui Arsenie Boca şi a Sfântului Ioan de la Prislop. Ei trebuie să aibă răbdare, să aibă decenţă. Credincioşii care ajung la Mănăstirea Prislop trebuie să se poarte în consonanţă cu locul. Să nu arunce bani în lac sau pe la rădăcinile copacilor. Mulţi dintre oamenii care vin la Mănăstirea Prislop au o educaţie religioasă şi ştiu cum să se comporte. O altă parte a pelerinilor nu are probabil o relaţie foarte strânsă cu biserica şi atunci nu ştie uneori cum să se comporte. Cred însă că orice om poate fi educat şi poate să înveţe - dacă avem deschidere şi dorinţă să învăţăm, putem să învăţăm. Mănăstirea depune toate eforturile pentru a-i educa pe oameni în acest sens”, a spus preotul Gabriel Miricescu, pentru adevarul.ro.
Drumul de coşmar
Cele mai mari neplăceri pe care le vor întâmpina pelerinii care ajung în acest sfârşit de săptămână la mormântul lui Arsenie Boca sunt create de drumul spre mănăstire, aflat în şantier din primăvara anului trecut. Constructorii au întârziat lucrăile de modernizare a tronsonului de 7 km, iar autorităţile judeţene se plâng că drumarii au lucrat puţin şi prost.
Click! spune
Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Fostul călugăr a murit la 28 noiembrie 1989, la Sinaia, având vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989.