Țara care se rupe în două, la propriu! O parte din ea se scufundă în mantaua Pământului
O descoperire geologică uluitoare pune India în centrul unei transformări tectonice fără precedent. Potrivit cercetătorilor, placa indiană se rupe în două, iar o parte din ea se scufundă adânc în interiorul planetei.

Ceva ciudat se întâmplă sub continentul indian, iar oamenii de știință abia acum încep să înțeleagă amploarea fenomenului. Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Utrecht, publicat în American Geophysical Union, dezvăluie un proces geologic spectaculos: placa tectonică indiană se divide și o parte din ea se scufundă în mantaua Pământului.
Este o descoperire revoluționară care schimbă tot ce se știa până acum despre comportamentul continentelor.
Nimeni nu bănuia asta până acum
Până recent, nimeni nu bănuia că plăcile continentale pot suferi o astfel de ruptură verticală. Procesul, numit delaminare, înseamnă că o parte a plăcii tectonice se desprinde și coboară spre adâncurile planetei.
„Pur și simplu nu știam că un continent se poate comporta în acest fel”, spune Douwe van Hinsbergen, geodinamist și coautor al studiului. Echipa sa a ajuns la această concluzie analizând undele seismice și izotopii de heliu din izvoarele tibetane – dovezi care arată clar că placa indiană se rupe, la propriu, în două.
Descoperirea este cu atât mai surprinzătoare cu cât placa indiană este în mod constant în coliziune cu placa eurasiatică, proces care, de circa 60 de milioane de ani, a dus la formarea Munților Himalaya. Acum însă, cercetătorii avertizează că această nouă ruptură ar putea schimba peisajul geologic al regiunii și ar putea avea implicații serioase asupra riscului seismic.
Mai mult, schimbarea ar putea influența fundamental modul în care înțelegem dinamica internă a planetei. Dacă astfel de procese pot avea loc la scară continentală, harta tectonică a lumii s-ar putea rescrie în mod dramatic în viitor.
India, așadar, nu este doar un loc plin de istorie și cultură, ci și epicentrul unei transformări geologice majore. Iar această „ruptură” a continentului poate fi doar începutul unei povești mult mai mari, cu impact global.