Cele mai importante noutăţi pe care le aduce legea RCA

Ultima actualizare:

Forma definitivă a legii RCA a ajuns pe masa senatorilor şi aduce în discuţie multe noutăţi: un sistem bonus/malus îmbunătăţit, introducerea decontării directe, posibilitatea încheierii poliţei pe perioade mici sau plata acesteia în rate.

Iată ce ar trebui să ştie orice şofer.

Va fi luat în calcul istoricul de daune al şoferului

Pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asigurătorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii 5 ani, pentru accidentele produse prin intermediul vehiculului asigurat. De asemenea, clasa bonus/malus poate ţine cont şi de “cazierul” şoferului. Astfel, vor fi luate în calcul sancţiunile din Codul Rutier şi anume  amenzile de circulaţie. Un şofer care are la activ multe amenzi, va plăti o poliţă mai scumpă, deoarece aceste încălcări ale legii reprezintă riscuri suplimentare.

La încheierea contractului RCA, asiguratul are obligaţia de a-i permite asigurătorului accesul în baza de date CEDAM. În acest fel, firma de asigurare va putea vedea evidenţa accidentelor şi a cererilor de despăgubire anterioare.

Limitele de răspundere acoperite de poliţa RCA

Pentru prejudicii materiale produse într-un accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte la un nivel de 1.000.000 euro. Pentru vătămări corporale şi decese, limita de despăgubire ajunge la un nivel de 5.000.000 euro. Limitele de răspundere sunt revizuite din 5 în 5 ani.

Se introduce decontarea directă

Acest lucru presupune că un şofer implicat într-un accident fără a avea vreo vină poate solicita despăgubiri atât de la propriul asigurător, cât şi de la firma asigurătoare a conducătorului auto vinovat. În cazul în care şoferul apelează la propriul asigurător, acesta este obligat să plătească despăgubirile urmând să-şi recupereze banii de la firma asigurătoare a şoferului vinovat de accident. Totuşi compensarea directă va putea fi posibilă numai dacă vor fi îndeplinite următoarele condiţii: accidentele auto s-au petrecut pe teritoriul României, vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate în România, prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor, ambele vehicule implicate în accident au poliţa RCA valabilă la data evenimentului, prejudiciile exclud vătămări corporale.

Poliţa poate fi suspendată dacă nu foloseşti maşina

Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al maşinii respective sau pe perioada imobilizării vehiculului. În cazul în care se produce un accident rutier pe perioada suspendării poliţei, asigurătorul este obligat să plătescă despăgubiri. Pe toată durata suspendării contractului RCA, vehiculul trebuie ţinut într-un spaţiu privat, în afara domeniului public.

Iniţiativa legislativă se află în dezbatere la Senat, iar ca să fie adoptată trebuie să fie votată şi de Camera Deputaţilor.

Uite ce trebuie să mai ştii!

  • Poliţa se poate încheia pe perioade mai mici – Contractul RCA se poate încheia pe o perioadă de la o lună la 12 luni, în funcţie de opţiunea asiguratului.
  • Vom putea achita poliţa RCA în rate – Plata poliţei RCA se poate face integral sau în rate, conform acordului încheiat între asigurat şi asigurător. Asigurarea este valabilă inclusiv dacă proprietarul maşinii nu şi-a plătit rata la timp, atâta vreme cât asigurătorul nu i-a reziliat contractul. Acesta constuie titlu executoriu pentru ratele scadente şi neachitate.
  • Noutăţi cu privire la despăgubiri – În caz de vătămare a integrităţii corporale, a sănătătii sau a decesului, despăgubirile de acordă atât persoanelor aflate în afara vehiculului care a produs accidentul, cât şi în interiorul acestuia, exceptând şoferul vinovat. Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data depunerii documentelor necesare stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei.

Care sunt amenzile

Dacă nu ai o poliţă RCA valabilă şi circuli cu autoturismul, rişti o amendă între 1.000 şi 2.000 lei. Asigurătorii vor plăti însă amenzi şi mai drastice. Concret, ei vor putea fi amendaţi cu sume între 5.000 şi 5.000.000 lei pentru fapte precum neplata la termen a despăgubirilor datorate sau nerespectarea obligaţiilor impuse de lege. Există însă şi sancţionarea cu avertisment scris. Asigurătorii pot primi şi sancţiuni contravenţionale precum interzicerea activităţii pe piaţa RCA sau retragerea autorizaţiei de funcţionare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net