Conducerea Spitalului Județean Deva a demisionat. Sindicatul acuză abuzuri
Conducerea Spitalului Județean Deva a demisionat. Mangerul spitalului și directorul medical și-au depus demisiile în urma unui conflict pe care îl au de câteva zile cu sindicatul medicilor. Aceștia din urmă acuză abuzuri și se plâng de o proastă gestionare a crizei în care se regăsește unitatea spitalicească, în contextul epidemiei de coronavirus.
Potrivit prefectului județului Hunedoara, Vasilică Potecă, ministrul Sănătății urmează să vină la Deva în următoarele zile. „E oficial! Au demisionat atât Silviu Didilescu, cât și dr. Claudiu Antal. Miercuri sau joi va veni la Deva ministrul Sănătății, Nelu Tătaru”, a declarat prefectul pentru Hunedoara Liberă.Sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva "Medicorum Honorem" a acuzat, luni, conducerea unităţii medicale de "abuzuri" în modul în care ar fi înţeles să gestioneze activitatea instituţiei şi programul de lucru al cadrelor medicale, în contextul epidemiei de Covid-19. Medicii au solicitat intervenţia miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru detensionarea situaţiei, transmite HotNews.
Într-o scrisoare deschisă adresată miniştrilor Nelu Tătaru şi Violeta Alexandru, medicii susţin că după ce spitalul a intrat în carantină, pe 29 martie, personalul medical nu a mai putut părăsi unitatea sanitară, iar SJU Deva ar fi continuat să interneze cazuri noi de bolnavi infectaţi cu Covid-19. "Atragem atenţia că măsura închiderii a fost luată tocmai ca urmare a efectuării unei anchete epidemiologice în secţia ATI, unde un membru al personalului a fost testat pozitiv Covid-19. În decursul acestei perioade, personalul medical închis în incinta SJU Deva, precum şi pacienţii internaţi au fost testaţi, fiind făcută astfel delimitarea dintre persoanele Covid pozitive şi cele cu rezultat negativ", se arată în documentul postat pe pagina de Facebook a Sindicatului medicilor.Organizaţia sindicală susţine că după testarea medicilor şi delimitarea cazurilor Covid-19 pozitiv, actuala conducere a SJU Deva ar fi putut relua activitatea normală pentru întreg personalul angajat, cu respectarea normării muncii şi acuză că s-ar face presiuni pentru ca unele cadre medicale să vină la serviciu pentru perioade consecutive de 14 zile. "Practic, personalul angajat este obligat să muncească până la epuizare, continuu, fiind fără pauză la dispoziţia pacienţilor internaţi şi a celor care se internează în unitatea sanitară în continuare, deşi există personal suficient care aşteaptă să se dispună revenirea la un program legal de muncă", se menţionează în documentul citat.În finalul scrisorii deschise, Sindicatul "Medicorum Honorem" avertizează că "va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiţii impuse abuziv", apreciind că interdicţia de a părăsi spitalul la finalul programului de lucru nu ar fi justificată.
Citește și:
De ce unii oameni tineri și sănătoși mor din cauza coronavirusului? Specialiștii au două explicații