„Creierul” puciului din Turcia are prozeliți în România?
Mai multe şcoli de elită din România, cu elevi medaliaţi la olimpiade internaţionale, au fost târâte în scandalul tentativei de răsturnare a regimului Erdogan din Turcia. Ambasadorul Tacestei țări la București spune că Fethullah Gulen a creat o rețea de susținători clandestini în România, care ar avea ca scop sprijinirea eforturilor sale de a prelua puterea în Turcia.
Efectele instabilităţii politice din Turcia încep să se facă simţite şi în România. La scurt timp după tentativa de lovitură de stat înăbuşită de regimul Erdogan, ambasadorul Turciei la Bucureşti a făcut o declaraţie prin care a sugerat că Fethullah Gulen, omul pe care Puterea de la Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele puciului, îşi exercită influenţa şi la noi în ţară: „Acest imam (n.r. – Gulen) are o reţea de 11 şcoli în România. Când vorbeşte cu presa străină transmite mesaje de toleranţă şi de prietenie, dar în limba turcă îşi îndeamnă susţinătorii să fie clandestini, să se ascundă şi să aştepte momentul potrivit, iar atunci când acesta vine să ajungă la cârma instituţiilor”.
Ziarul „Adevărul“ a mers pe firul acestei declaraţii şi a încercat să desluşească implicaţiile pe care conflictul Erdogan – Gulen le are în România. Lucrurile sunt cu atât mai serioase cu cât cele 11 şcoli invocate de ambasadorul Turciei nu sunt nişte şcoli oarecare. Acestea însumează peste 3.000 de elevi, dintre care marea majoritate sunt români, unii dintre ei fiind elevi de elită care reprezintă România la olimpiadele internaţionale. Cele 11 şcoli sunt, de fapt, 10 (una dintre ele, aflată în Timişoara, s-a închis în urmă cu doi ani) şi sunt grupate sub egida „Instituţiei de învăţământ Lumina”.
Mucahit Biner, unul dintre oamenii aflaţi în conducerea acestei instituţii, a explicat pentru „Adevărul”: „Declaraţia domnului ambasador ne-a uimit, pentru că noi facem doar educaţie şi nu ne interesează în niciun fel activitatea politică. Ne-au sunat foarte mulţi părinţi care au copii în şcolile noastre şi cu toţii ne-au încurajat. Aceşti oameni sunt alături de noi pentru că ne cunosc şi ştiu ce activitate avem. Noi funcţionăm în România de peste 20 de ani şi respectăm toate legile şi reglementările statului român. În programa de învăţământ pe care o aplicăm nu se vehiculează nicio idee politică sau religioasă”.
Prima şcoală „Lumina“ deschisă în România a fost „Liceul Internaţional de Informatică” înfiinţat în 1994 la Constanţa de către un grup de oameni de afaceri turci. A urmat apoi Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, mai multe şcoli gimnaziale (numite „Spectrum”) şi o universitate („Universitatea Europei de Sud-Est Lumina”). Mucahit Biner (foto dreapta), director general al „Universităţii Lumina”, admite că toate aceste şcoli au la origine ideologia gulenistă:
„Fethullah Gulen este un gânditor care a scris peste 40 de cărţi şi care a spus că toate problemele omenirii pot fi rezolvate prin educaţie. În anii ’80, mai mulţi oameni care au crezut în ideile lui au înfiinţat şcoli particulare în Turcia şi, constatând că funcţionează foarte bine, s-au gândit să deschidă astfel de şcoli şi în alte ţări. În acest moment sunt peste 100 de ţări în care există şcoli Gulen, printre care şi România. Aşadar, mişcarea Gulen este un curent de gândire, nu este o mişcare structurată, cu legături fizice sau ierarhice. Sigur, când mergem în alte ţări vedem ce mai fac alţi oameni care au deschis şcoli urmând această ideologie, facem schimb de experienţă, dar asta nu înseamnă că ţinem o legătură între toate instituţiile sau că formăm o reţea”. Citiți continuarea pe adevarul.ro.