Cristian Popescu Piedone și-a favorizat copiii când era primar
Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone și-a favorizat copiii pe vremea când era edil. Inspectorii ANI spun că Piedone s-a aflat în conflict de interese și, prin urmare, nu mai poate ocupa o funcție publică vreme de trei ani.
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casați și Justiție pentru suspiciuni privind săvârșirea infracțiunii de conflict de ineterese. Fostul edil a fost pus sub acuzare de Parchet pe 29 septembrie. Azi, ANI a constatat că a avut dreptate în ceea ce-l privește pe Cristian Popescu Piedone. Acesta și-a favorizat copiii (Vlad și Ana), în perioada 2013-2015, când a semnat şase acorduri de funcţionare şi două autorizaţii de funcţionare pentru God Trust Enterprises SRL, Sport Team Kart SRL şi Chocoland SRL, societăţi la care copiii săi deţin calitatea de asociat şi funcţia de administrator.
“Mai mult decât atât, începând cu anul 2013, SC Sport Team Kart SRL, societate administratã de cãtre fiul persoanei evaluate, a încheiat patru contracte cu Administraţia Domeniului Public Sector 4, instituţie subordonatã Consiliului Local Sector 4, pentru ocuparea unei suprafeţe de 400 mp, însã în urma mãsurãtorilor efectuate a rezultat cã aceasta ocupã suprafaţa de 2.234 mp”, declară inspectorii ANI.
Cristian Popescu Piedone a încălcat dispoziţiile articolului 70 din Legea 161/2003. Aceasta prevede că este în conflict de interese o persoană care, în timp ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică, are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.
De asemenea, Cristian Popescu Piedone ar fi încălcat şi prevederile articolului 76 din Legea 161/2003, potrivit căruia „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.