Cum arată proiectul Legii salarizării unitare - document Adevărul
Ziarul Adevărul a reușit să intre în posesia unui draft al Legii salarizării unitare în sectorul public, document așteptat cu ardoare de toți cei care lucrează la stat. Actul va fi semnat joi la Sinaia, în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD, după care va ajunge în dezbatere parlamentară.
UPDATE: Iohannis și șefii celor două Camere își păstrează lefurile uriașe
Cei mai puternici patru oameni din stat, președintele, premierul și cei doi șefi ai Camerelor Parlamentului, rămân cu salariile uriașe din prezent. Conform proiectului Legii salarizării unitare, cei patru vor câștiga în continuare 21.500 de lei (brut) pe lună (15.900 de lei net). Deși în ianuarie 2017 susținea că leafa sa și a celorlalți trei demnitari este prea mare, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nu a reușită să convingă actualul Executiv să revină la nivelul de salarizare din 2015 (6.800 de lei net/lună).
Proiectul Legii salarizării unitare va elimina, spun guvernanții, inechitățile din sistemul public. Conform Executivului, persoane care lucrează în instituții publice pe același post, cu aceeași experiență și expertiză, erau plătiți diferit. Actul normativ trebuie discutat repede în Parlament și aprobat, pentru a intra în vigoare la 1 iulie 2017. Documentul prevede creșteri salariale importante în sistemul bugetar. Iată draftul proiectului de lege:
Proiect Legea Salarizarii Unitare by iIoana4n on Scribd
Judecătorii, salarii mai mari decât procurorii
Conform Ministerului Muncii, salariații din Justiție se vor bucura de lefuri mărite, însă judecătorii vor fi recompensați mai mult decât procurorii. "Nu scade salariul niciunui magistrat. Atât salariile procurorilor, cât şi ale judecătorilor, cresc în noua lege a salarizării unitare, dar creşterea este mai mare la judecători. În toată Europa este la fel, judecătorii au salarii mai mari decât procurorii”, spun reprezentanții Ministerului Muncii.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că aceste diferențe între judecători și procurori nu sunt de bun augur. În viziunea sa, lefurile acestora trebuie să fie similare fiindcă au statut unic de magistrat şi trebuie respectat, altfel s-ar crea o problema de constituţionalitate. "Sper sincer că va fi un proiect raţional, care să nu facă o diferenţiere de statut. Procurorii şi judecătorii au acelaşi statut, de magistrat”, a afirmat Lazăr.