Cum cheltuie Primăria Bucureştiului banii cetăţenilor

Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 126 de milioane de lei va plăti Primăria Capitalei către ANAF. Banii reprezintă o datorie aferentă TVA pentru gratuităţile acordate de RATB din ultimii 5 ani. Nimeni nu a verificat însă cum au fost stabilite aceste gratuităţi, potrivit unei analize realizată de Hotnews.ro.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis ca RATB să plătească din bugetul Primăriei Capitalei 126 milioane lei către ANAF, datorie aferentă TVA pentru gratuităţile acordate pensionarilor, veteranilor, persoanelor persecutate politic şi revoluţionarilor în ultimii 5 ani. De aceste gratuităţi beneficiază circa 450.000 de pensionari, indiferent de valoarea pensiei. Această facilitate a fost acordată de municipalitate în 2004 şi de atunci nici un primar, indiferent de culoarea politică, nu a avut curaj să facă nimic pentru a defini corect categoriile de consumatori vulnerabili care ar avea nevoie reală de subvenţionarea transportului public.

Pe lângă faptul că pensionarii nu plătesc abonamentele şi biletele aferente călătoriilor, acum ANAF percepe şi TVA pentru aceste gratuităţi. Dacă adăugăm şi subvenţia de circa 500 milioane lei pe care Primăria Capitalei o plăteşte în fiecare an către RATB pentru a acoperi diferenţa dintre tariful real şi cel plătit de populaţie, Primăria Capitalei rămâne cu o gaură serioasă în buget. De această subvenţie beneficiază toată lumea, indiferent de venit, iar Bucureştiul are unul dintre cele mai ieftine servicii de transport din România. Preţul unui abonament lunar pe toate liniile este de 50 de lei, iar preţul unei călătorii este de 1,3 lei.

Potrivit hotnews.ro, de cele 126 milioane lei s-ar fi putut face un pasaj asemănător celui de la Piaţa Presei Libere sau de la Mihai Bravu (peste Dâmboviţa) sau s-ar fi putut cumpăra 18 tramvaie noi sau 140 de autobuze. Dacă luăm toată suma care s-ar încasa de RATB din abonamentele şi biletele vândute către pensionari, nu doar TVA-ul de 20%, şi subvenţia de 500 milioane lei, atunci s-ar putea face infinit mai multe lucruri.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), sunt scutite de plata taxelor de călătorie pe liniile urbane următoarele categorii de persoane:

•    copiii cu vârsta sub 7 ani

•    veteranii de război

•    revoluţionarii şi urmaşii celor decedaţi în Revoluţia din Decembrie 1989

•    persoanele persecutate din motive etnice - dislocaţi/deportaţi

•    foştii deţinuti politici

•    persoanele cu handicap

•    toate categoriile de pensionari cu domiciliul stabil în Bucureşti - pe baza talonului de pensie şi a actului de identitate

Prima problemă este că toţi pensionarii primesc aceste gratuităţi, indiferent de valoarea pensiei. Salariaţii de exemplu, deşi au venituri asemănătoare cu ale pensionarilor, nu primesc nicio facilitate de acest gen.

O altă problemă este că Primăria Capitalei nu ştie câte persoane beneficiază de gratuităţi, astfel că ANAF a perceput TVA pentru toţi pensionarii din Bucureşti şi toate categoriile care beneficiază de aceste gratuităţi.

În alte oraşe din ţară, persoanelor care beneficiază de gratuităţi la transportul în comun li se emite un card de călătorie în baza buletinului şi a talonului de pensie, astfel încât se ştie clar câte persoane beneficiază de această facilitate. În Bucuresti, pensionarii circulă cu talonul de pensie şi buletinul şi îl prezintă controlorilor RATB, dar nu au un card şi nu sunt înregistraţi într-o bază de date.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Marga jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insula Șerpilor  WIKIPEDIA (1) jpg
mihai ene jpg
index webp
urs jpg
index webp
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (2) JPG
vloggeri americani jpg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net