Cum a devenit pizza cea mai populară mâncare din lume!

Ultima actualizare:

    Pizza, preferata copiilor
Pizza, preferata copiilor

Pizza este, cu siguranță, cea mai populară mâncare din lume. O găsim în orice restaurant, fie el cu specific românesc, italienesc, turcesc, chinezesc, etc. Copiii o preferă în locul oricărei alte mâncări, iar adulții apelează la pizza atunci când sunt în „pană” de idei. Click! îți spune cum a devenit pizza cel mai îndrăgit preparat din lume, ce spun nutriționiștii despre cât de sănătoasă e aceasta, dar și cum ne recomandă s-o facem la noi acasă.

Un aluat rotund, acoperit neapărat cu sos de roșii, dar și cu alte ingrediente opționale, în funcție de gust, apoi băgat la cuptor. Asta e pizza!

Așa cum o știm noi astăzi, pizza a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi. El apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală și de sud.

Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Această pâine era servită în mod tradițional cu diverse topping-uri, de regulă condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunătăți gustul.

O pâine asemănătoare, denumită plakous, se servea și în Grecia antică, cu ierburi, ceapă sau usturoi, dar și în zone foarte îndepărtate precum India (paratha).

Probabil pizza a devenit o mâncare atât de iubită la nivel mondial, deoarece în mai multe colțuri ale lumii aceasta are „strămoși”.

Focaccia s-a transformat în pizza în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost aduse din Lumea Nouă roșiile, potrivit „Historia”.

Inițial, adăugarea roșiilor pe blatul de pâine era o practică întâlnită mai degrabă în zonele sărace din sudul Italiei (la Napoli, locul de naștere al pizzei), motiv pentru care această mâncare și-a făcut cu greu loc în alimentația cotidiană a italienilor. Cu timpul însă, topping-urile s-au diversificat, iar pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Alexandre Dumas, tatăl, călătorind în Italia, a scris despre marea diversitate a sortimentelor de pizza.

Prima pizzerie s-a deschis în 1830 cu numele de „Antica Pizzeria Port’Alba”, la Napoli, aceasta fiind deschisă şi în zilele noastre.

Trebuie spus că cel mai cunoscut și apreciat tip de pizza din Italia este clasica Margherita. Cu privire la originea acestei pizze relativ simple circulă o poveste veche.

Ea ar fi fost creată în 1889 de către napoletanul Raffaele Esposito. Cu ocazia vizitei cuplului regal la Napoli, el ar fi creat o pizza inspirată de culorile steagului italian – roșu (roșii), alb (mozzarella) și verde (busuioc) – iar reginei Margherita i-ar fi plăcut atât de mult mâncarea încât pizza a primit numele ei.

Pizza s-a răspândit dincolo de granițele orașului său de baștină spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a ajuns faimoasă mai târziu, și asta grație imigranților italieni din Statele Unite.

Treptat, „pâinea italienilor” s-a răspândit în toată lumea, iar, în prezent, deșii unii italieni susțin că pizza e doar de două feluri (Margherita și Marinara), există nenumărate combinații care pun pe aluatul rotund.

Ce spun nutriționiștii despre mâncarea preferată a copiilor

Nutriționista americană Stephanie Dodier explică de ce pizza este numită „bombă calorică”.

„Să începem cu blatul. Se știe că acesta e făcut, în general, din făină albă rafinată, care are un indice glicemic foarte ridicat. Făina albă de grâu crește nivelul de zahăr din sânge, declanșând, astfel, insulin cre preia excesul de zahăr și îl tranformă în grăsime. Mai mult, făina de grău contribuie la producerea inflamațiilor cronice”, explică specialistul.

„O altă mare problemă, mai ales când vine vorba de pizza de la restaurant sau cea din magazine, este dată de faptul că producătorii folosesc la prepararea acesteia diverse tipirui de ulei vegetal. Dacă te uiți la lista de ingrediente, de obicei, la uleiuri apare fie cel de rapiță, de soia, de porumb, de floarea sorelui sau de șofrănel. Ca și în cazul făinii de grâu, problema cu aceste uleiuri este că pot provoca inflamații”, a adăugat nutriționistul.

„Totodată, brânza poate cauza problem din cauza conținutului său de lactoză, pe care unii oameni nu o tolerează. Asta poate cauza balonări, reflux gastric, creștere în greutate, costipație sau diaree”, explică Stephanie Dodier.

Așa se face o pizza sănătoasă!


    Pizza sănătoasă poate fi făcută foarte ușor acasă
Pizza sănătoasă poate fi făcută foarte ușor acasă

Vestea bună e că nu trebuie să renunți la pizza, ci să o faci tu acasă din ingrediente sănătoase!

#Faceți blatul din făină integrală! Cerealele integrale bogate în fibre vor contribui la instalarea senzației de sațietate, dar și la menținerea sănătății și a unei funcționări optime a sistemului digestiv.

# Folosiți o cantitate mare de sos! Sosul de roșii este o sursă excelentă de licopen, un antioxidant puternic care poate ajuta la prevenirea unora dintre bolile cronice.

# Adăugați pe pizza cât mai puțină brânză! Deși brânza este o sursă excelentă de calciu, multe dintre caloriile din pizza provin din brânză, mai ales din cea cu un conținut ridicat de grăsimi. Împrăștiatți peste pizza puțină brânză sau alegeți un tip de brânză cu mai puține grăsimi pentru a reduce numărul de calorii și grăsimi saturate.

# Nu folosiți mezeluri! Salamul și cârnații sunt bogați în grăsimi care declanșează cancerul colorectal și de stomac. Alegeți un topping ce conține carne slabă, pui sau creveți sau evitați cu totul carnea și faceți o pizza vegetariană sănătoasă, recomandă specialiștii de la sfatulmedicului.ro.

# Încărcați pizza cu legume! Întrucât legumele sau vegetalele sunt nutritive și sărace în calorii, folosiți cantități generoase de legume ca topping. Printre alegerile delicioase se numără roșiile uscate la soare, ceapa, broccoli, spanacul, măslinele, ardeii și ciupercile. Orice legumă preferată ar putea fi alegerea perfectă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net