Cum sărbătorim Noaptea de Înviere acasă. 6 sfaturi ca să simți magia Renașterii Domnului

Ultima actualizare:
Masa de sărbători trebuie să fie decorată simplu, dar cu gust
Masa de sărbători trebuie să fie decorată simplu, dar cu gust

Noaptea de Înviere va fi sărbătorită anul acesta acasă, dar asta nu înseamnă că nu vom fi pătrunși de evlavie precum în biserică sau că nu vom putea trăi magia sărbătorilor de Paște. Trebuie doar să ne pregătim puțin diferit față de cum am facut-o în anii trecuți.

Cum sărbătorim Noaptea de Înviere acasă. 6 sfaturi pentru cei din autoizolare 

Noaptea de Înviere ne va prinde acasă, în cerc restrâns. Vom asculta slubja la televizor, vom închina un pahar cu vin cu rudele, părinții sau prietenii pe rețelele de socializare și vom cânta „Hristos a Înviat” de la balcoane. Anul accesta, Paștele este unul atipic, așa cum nu l-am mai trăit niciodată, motiv pentru care va trebui să ne pregătim altfel decât am facut-o în anii trecuți.

Fă curățenie lună în întreaga locuință

Dacă nu ai făcut până acum curățenie generală în casă, fă-o acum, pe ultima sută de metri. Nu e bine ca paștele să te prindă cu casa în dezordine. Aspiră, mătură, șterge praful, spală geamurile. Nu uita să lustruiești mobila, să speli frigiderul, să igienizezi toate obiectele sanitare. Aruncă tot ce este de aruncat și eliberează spațiile ocupate cu tot felul de nimicuri. Debarasează balconul, cămara, garajul, boxa sau beciul. Fă curat în dulapuri, donează hainele pe care nu le mai îmbraci. Cine se încumetă, poate vărui, iar dacă locuiești la casă cu curte ai putea chiar scoate afară, la aerisit perne, pilote, plăpumi, pături, chiar carpete sau covoare. O casă curată, aeristită, luminoasă te încarcă cu energie pozitivă. Vei fi mai optimist, mai încrezător și plin de speranță. Pe de altă parte, o locuință neglijată, unde predomină dezordinea sau chiar mizeria, încărcată și prăfuită te va face să te simți la felde împovărat. De aici și până la anxietate nu mai este decât un pas. Iar sărbătorile Pacale înseamnă, înainte de toate, bucurie.

Candela se aprinde la miezul nopții
Candela se aprinde la miezul nopții

Decorează vesel, dar cu stil

În această perioadă vei găsi, mai ales în magazinele online de decorațiuni pentru casă, o mulțime de „zorzoane”. Recomandat este să nu cazi pradă cumpărăturilor inutile. Casa trebuie decorată în spiritul Paștelui, dar cât mai simplu și cu stil. Evită tot ce este țipător și de prost gust. De exemplu, ai putea ține pe masa din living o vază cu flori proaspete, iar lângă - un coșuleț din nuiele în care să păstrezi ouăle vopsite.

Cumpără candelă și lumânări

Noaptea de Înviere nu ar trebui să te prindă fără lumânări sau candelă. Cumpără neapărat! Caută o candelă sau chiar mai multe – în funcție de numărul membrilor familiei tale - pe care să le aprinzi la miezul nopții. Atenție, însă! Stinge-le înainte de a te culca pentru a evita pericolul de incendiu. Dacă stai la casă, poți decora cu candele aprinse treptele de la intrare sau grădina. Dar fă în așa fel încât să nu existe nici un risc. Chiar dacă nu e lumină sfântă, candela aprinsă și ținută în casă, pe masă sau pe pervaz te va ajuta să intri în spiritul sărbătorilor. O candelă cu parafină costă în magazin cel mai puțin doi, trei lei, dar poate ajunge și până la 10 lei dacă este mare.

Ascultă slujba de Înviere la televizor

Anul acesta nu vei mai asculta slujba de Înviere la biserică, dar o vei putea urmări la televizor. Pregătește-te din timp pentru acest moment ca să nu fii nevoit să te tot ridici după aceea din fotoliu. Slujba poate fi urmărită la postul național de televiziune, dar și la Pro Tv, care va transmite în direct până la ora 01.00. Și Antena 1 va transmite live slujba, începând cu miezul nopții.

Îmbracă-te frumos, așa cum te-ai fi îmbrăcat la biserică

În Noaptea de Înviere, în anii trecuți, nu mergeai la biserică în pijamale sau trening. Te îmbrăcai frumos, ca de sărbătoare. Procedează la fel și anul acesta, chiar dacă stai în casă și petreci în grup restrâns. Nu rosti „Hristos a Înviat” în cămașă de noapte sau haine de casă. Hainele frumoase și curate te vor face să simți că este o zi specială, te vor face să te simți bine.


    Candela se aprinde la miezul nopții
Candela se aprinde la miezul nopții

Ieși la balcon cu candela aprinsă și cântă alături de vecini

După ce ai aprins lumânarea sau candela, în timp ce se cântă Hristos a Înviat poți ieși în balcon. Este posibil ca și alți vecini să facă la fel ca tine, iar imaginea zecilor de lumânări aprinse în noapte va fi una cu adevărat memorabilă. Vei trăi un moment unic. Cântă alături de vecini și roagă-te împreună cu ei. Până la urmă, asta e cel mai important. Să fim uniți nu numai în biserică, să fim alături unii de alții oricând și oriunde. Credința ne unește pe toți în cel mai puternic mod cu putință.

Anul acesta sărbătorim cu toții Noaptea de Înviere acasă, în cerc restrâns, alături de familie. Numai așa ne vom putea feri de îmbolnăvirea cu Covid-19, numai așa îi vom putea proteja pe cei dragi nouă. 

Citește și:

Gigi Becali va împărți lumină în noaptea de Înviere

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net