Cum va celebra Bucureștiul 100 de ani de la Marea Unire

Ultima actualizare:

    1 decembrie 2015. Parada de Ziua Națională a avut loc pe Bd. Libertății, în fața Casei Poporului. Foto: Dorin Constanda
1 decembrie 2015. Parada de Ziua Națională a avut loc pe Bd. Libertății, în fața Casei Poporului. Foto: Dorin Constanda

România se apropie cu pași repezi de cea mai importantă zi din existența sa ca stat unitar, suveran și independent: 1 Decembrie. Anul acesta, sărbătoarea Marii Uniri va fi celebrată în toată țara prin parade militare și evenimente culturale de cea mai înaltă calitate. Însă, festivitățile vor căpăta o amploare și mai mare anul viitor, când România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, iar pregătirile pentru acest eveniment au început. Iată cum va celebra Bucureștiul 100 de ani de la Marea Unire!

2018, Anul Centenarului, va fi unul bogat în evenimente care ne vor aminti de însemnătatea actului istoric de la 1 decembrie 1918. Primăria Municipiului București a început să lucreze la programul manifestărilor dedicate celebrării a 100 de ani de la Marea Unire. Sărbătoarea românilor de pretutindeni nu se va rezuma la o singură zi. Conform edililor, vom petrece și vom sărbători în tot anul 2018, atât în țară, cât și în străinătate. Iată cum se pregătește Primăria Capitalei de Anul Centenarului.

Toate instituțiile de cultură subordonate Municipalității vor fi implicate în evenimente dedicate Marii Uniri. Primăria Capitalei a înaintat Ministerului Culturii o listă cu propunerile instituției pentru anul care vine. Printre aceste propuneri se numără și amenajarea unui nou parc în Capitală, în fața Academiei Militare, spațiu în care acum se organizează o piață de legume.

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Prin această instituție, Municipalitatea va amplasa mai multe statui și monumente de for public, care întruchipează personalități marcante ale României care au contribuit decisiv la realizarea statului unitar român. Un monument închinat generalului H.M. Berthelot va fi amenajat spre sfârșitul anului viitor la intersecția străzilor Gen. Berthelot, Gen. Dona și Luigi Cazzavillan. Realizatorul său este artistul plastic Elena Nucă.

Fostul suveran Ferdinand I va avea și el un monument, realizat de artistul plastic Florin Codre. Statuia va fi amplasată în Piața Victoriei, aproape de Muzeul „Grigore Antipa”, în ultima parte a anului 2018.

Una dintre cele mai mari surprize este, însă, reconstrucția istorică a monumentului marelui om de stat I.C. Brătianu. Statuia sa a fost distrusă și topită de regimul comunist în anul 1948. Ansamblul va fi amenajat în rondul Pieței Universității, văduvit de un reper important.


    I.C. Brătianu va avea din nou un monument impresionant în Capitală
I.C. Brătianu va avea din nou un monument impresionant în Capitală

Realizatorul monumentului este Exorno Studio, o societate înființată în anul 2016, dar care, în ciuda activității reduse, va primi 10 milioane de lei pentru realizarea acestui monument. La nici un an de la înființare, Exorno Studio a devenit abonată la contracte semnate cu instituții din subordinea Primăriei Capitalei. Ca fapt divers, firmulița nu are nici măcar site de prezentare sau pagină de Facebook.

Regina Maria a României va avea și ea un monument, amplasat în Piața Arcului de Triumf.

Muzeul Municipiului București

Instituția pregătește trei proiecte cinematografice cu material remontat după standard la zi, provenind din arhiva națională de filme și colecții private. Filmele sunt legate de Războiul de întregire a neamului românesc și despre Marea Unire.

Două decenii de București – capitala României Mari, un proiect editorial care va prezenta evoluția urbanistică, instituţională și umană a Bucureştiului, de la micul regat la România Mare. Perioada istorică acoperită: 1920-1940.

Femeile la război și pace în deceniul Marii Uniri. Film documentar despre rolul jucat de femeile din România în realizarea de­zideratului Marii Uniri, în spe­cial al rolului Reginei Maria.

Bucureștiul – Marea și Mica Unire, proiect de emisiuni filatelice.

Muzeul Național al Literaturii Române

Povestea capitalelor surori: Paris – București, proiect de întâlniri culturale externe realizat în colaborare cu Academia Română.

Seria Scritorii Centenarului. Publicarea şi distribuirea ediţiilor realizate în programele de restituire filologică ale Fundaţiei Naţionale pentru Literatură a Academiei Române.

Seria Scriitoarele Marii Uniri. Poezie, proză, teatru din producția eliberărilor feminine în consonanțele identitare de după 1918.

Expoziția itinerantă Intelighenție și identitate românească, un proiect de reliefare a căutărilor identitare românești, culminând cu Generația ’27, considerată referința culturală matricială a identității românești.

Expoziție de fotografii cu Unirea Basarabiei, realizată în Sfatul Țării din Chișinău.

Expoziția itinerantă Din jertfă s-a născut Unirea, care constă în amplasarea de panouri comemorative în 292 de școli din București și 117 școli din Chișinău, în colaborare cu Asociația „Syllabus Chișinău – București”.

Expoziția de fotografii Regina soldat, realizată la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”.

Uniți prin educație și cultură, un proiect de promovare a educației ca modalitate de transmitere și producere a culturii și de recuperare a publicului prin teatru, în cadrul unui program demarat de Fundația „Nadia Comăneci”.

Săptămâna capitalelor națiunilor centenare. În 2018, șapte țări europene sărbătoresc 100 de ani de la obținerea independenței. Polonia, Austria, Iugoslavia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia. Proiectul va cuprinde manifestări din zona artelor plastice, teatrului, muzicii, gastronomiei, literaturii tuturor celor șapte țări invitate. Dintre toate cele șapte țări, una, Iugoslavia, nu mai există acum. Iugoslavia a încetat să mai existe ca stat începând cu 1991, când din fosta republică socialistă iugoslavă s-au desprins mai multe state (Slovenia, Macedonia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru și, în 2008, Kosovo). Proiectul e realizat în colaborare cu Teatrul Dramaturgilor Români și Teatrul de Comedie.

Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București

Grădina Marii Uniri Londra-București, un proiect care presupune amenajarea unei instalații botanico-arhitecturale care va încorpora simboluri reprezentative pentru România, care va fi prezentată la Chelsea Flower Show (mai 2018) și la București (septembrie 2018). Proiectul e realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra.

Regata Marii Uniri pe Dâmbovița și Tamisa propune celebrarea metaforică a Marii Uniri prin lansarea la apă, în cadrul a două evenimente distincte (Londra și București), a unei flotile alcătuite din ambarcațiuni care vor reprezenta regiunile istorice ale României Mari. Proiectul e realizat în colaborare cu ICR Londra și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.


    Regata Marii Unirii, un eveniment care va avea loc la Londra și la București
Regata Marii Unirii, un eveniment care va avea loc la Londra și la București

Arhitectură și Regalitate. Expoziția, semnată de prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin loan, prof. dr. arh. Marius Marcu – Lăpădat, ilustrează trei teme mari: Arhitectura regilor şi a reginelor României; Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regali­tate şi de monarhi; Expoziţia expoziţiilor regale.

Proiectul se desfăşoară sub auspiciile Familiei Regale a României.

Piața Centenarului, proiect care vizează transformarea, provizorie, a Pieței Arcului de Triumf. Pe tot parcursul anului viitor, aici vor fi expuse panouri cu fotografii de epocă (12 expoziții lunare) care surprind momentele unirii provinciilor.

Luna Bucureștilor, un eveniment readus în actualitate la mai bine de 70 de ani de la dispariție. În perioada 1935-1939, Luna Bucureștilor a fost una dintre cele mai fastuoase sărbători din capitală. Proiectul presupune organizarea de manifestații artistice în diverse puncte de atracție ale orașului, vreme de o lună. Inițiatorii spun că acest eveniment este o ocazie pentru oraș să atragă mai mulți turiști.

Ziua Internațională a Iei.

Marii Arhitecți ai Bucureștiului. Album de artă și expoziție cu arhitecții capitalei.

Centrul Cultural al Municipiului București

100 de cântece pentru o sută de ani, un proiect al ARCUB care presupune organizarea unui spectacol de folclor, cu o sută de cântece, unul pentru fiecare an scurs de la Marea Unire. Spectacolul va fi disponibil ulterior și pe DVD. Vor interpreta cântăreți români și moldoveni renumiți, acompaniați de Big Band-ul Radio România.

Femeile care au făcut România Mare, un spectacol-eveniment, teatru istoric, care are ca scop aducerea în prim-plan a femeilor care au avut o contribuție majoră la desăvârșirea Marii Uniri. Aici sunt enumerate Ecaterina Teodoroiu, Regina Maria, Ana Ipătescu.


    Regina Maria a României e o figură marcantă a primului Război Mondial
Regina Maria a României e o figură marcantă a primului Război Mondial

Colecția Centenarul Marii Uniri 1918-2018. Colecția de cataloage emblematice pentru România, realizată în condi­ții grafice de excepție, trilingv. Vor fi realizate următoarele cataloage: România - Centenarul Marii Uniri 1918 - 2018; Emblematic România: București, evoluția orașului; Emblematic România: Etnoculinarul; Emblematic România: Ia - cămașa popular; Emblematic România: George Enescu; Emblematic România: Brâncuși.

Centrul PROEDUS

Memoria Războiului altfel. Elevilor din Municipiul București li se va prezenta contextul în care se afla România la început de secol XX. Pe lângă conflictele armate din perioa­da 1914-1918, vor afla și despre viața cotidiană din acele timpuri, relațiile sociale, modul de viață al cetățeni­lor, etc. Vor fi prezentate: memorii, obiecte vestimentare, recuzită de război, reconstituirea unor scene de război, etc. Va exista pe de-o parte o expunere/ prelegere/ prezentare, iar pe de altă par­te o interacțiune directă cu speaker-ul pentru a adresa întrebări/ lămuriri/ ob­servații cu privire la cele prezentate. Această activitate se va derula în unități­le de învățământ liceal, în afara orelor de curs.

Bibliotecă vie/Ateliere de istorie orală. Activități la nivel de unitate de învă­țământ la care să participe elevii. În cadrul proiectului va fi invitată o personalitate marcantă care le va vorbi elevilor despre consecințele războiului asupra României. În cadrul Atelierului de Istorie Orală, elevii vor asculta o serie de mărturii ale foștilor veterani de război/deți­nuți politici/ prizonieri de război. Atelierul va fi moderat de persoane cu expertiză în acest sens (profesori, cercetători, etc). Durata activităților va fi de circa 120 de minute.

Vânătoare de comori sau o altfel de vizită la muzeu. Elevii participanți vor avea o listă de sarcini de îndeplinit. În echipe de 3-4 persoane aceștia vor răspunde punctual la sarcinile date de organizatori. Primele trei echipe câstigatoare vor fi recompensate cu premii, tabere etc. Locuri propuse: Muzeul Național de Istorie al României; Muzeul Militar Național.

Competiții și concursuri

Quizz

Competiție inter-școli/inter-clase cu întrebări specifice perioadei Primului Război Mondial.

Sesiuni de dezbatere

Teme istorice. Durata medie a activității: 1 oră și 30 de minute.

Competiție Eseu/Desen/Fotografie: Memoria Războiului

Tematica va fi dată de un eveniment marcant pentru România din perioa­da Primului Război Mondial, iar câști­gătorii fiecărei secțiuni vor fi premiați.

Teatrele din București

Teatrul de Animație „Țăndărică” invită toate teatrele de animație, de păpuși, de copii și tineret din România să realizeze o expoziție națională, itinerantă, în care să se regăsească materiale muzeografice din cadrul istoriei teatrului de păpuși din România.

Poveștile României, o altă propunere a Teatrului Țăndărică prin care se dorește readucerea în prim-plan a prin­cipalelor personalități românești care au influențat decisiv istoria națională și internațională: Ana Aslan, Henri Coandă, I.L. Caragiale, George Enescu, Nicolae Tonitza, Ion Cantacuzino, Emil Racoviță, etc., prin crearea unor povești cu caracter dramatic.

Teatrul Odeon. RO 100, un proiect de amenajare a unei instalații de lumini și proiecții video, audio­reactivă și interactivă cu publicul spectactor. Este vorba despre un tunel ai că­rui pereți sunt formați din lumini, ecrane de proiecție și difuzoare acționate de senzori de miscare declanșati de trecerea publicului spectator.

Teatrul Excelsior. Vlaicu Vodă, reinterpretarea dramei scrise de Alexandru Davila, prima parte dintr-o trilogie care va îl va avea ca figură centrală pe Mircea cel Bătrân.

Toți K1 pentru România. Unirea, visul unei națiuni, o istorie cântată și recitată a vi­sului Unirii, cu imagini din arhiva Primului Război și de la Marea Unire puse în valoare pe un led gigant care va transpune specta­torii într-o călătorie în timp, de la Burebista până la 1918. Organizarea unui turneu în cel puțin 15 orașe istorice din toate regi­unile țării: București, Craiova, Sibiu, Alba Iulia, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș, Iași, Galați, Con­stanța, Bacău, Baia Mare, Ora­dea, Brasov, etc.

Teatrul Evreiesc. Spectacolul 1916, regia Alexandru Berceanu, inspirit de participarea sol­daților evrei și a medicilor evrei eroi în Primul Război Mondial.

Moștenirea culturală a scriitorilor de limbă idiș din spațiul României Mari, spectacole alcătuite dintr-o prezentare istorică, un colaj de texte dramatizate în lectura actorilor, ilustrație muzicală, pro­iecție video.

Teatrul Ion Creangă. România dodoloață, un spectacol de 40 de minute adresat elevilor de gimnaziu și un concert susținut de Fanfara Armatei.

„Este sărbătoarea noastră, a tuturor românilor și ne dorim ca la evenimentele din Capitală, care se vor derula pe toată perioada anului centenar, să participe atât bucureștenii de toate vârstele, cât și turiștii români și străini”, a spus primarul general Gabriela Firea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William Foto Getty Images (7) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
depresie jpg
Interiorul magazinul Carrefour la sectiunea de carne jpg
inchisoare jpg
image jpeg
Banca Transilvania in zece noutati in 2023 Cover Article jpg
accident Dambovita 4 jpeg
luigi mangione gettyimages jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net