O femeie din Cluj a pierdut 100.000 de lei, păcălită de falși polițiști și bancheri. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Ultima actualizare:

O femeie din Cluj a fost păcălită să ia un credit de 100.000 de lei, sub pretextul că „ajută Poliția la o anchetă”. Apelul fals a fost realizat de persoane care s-au dat drept reprezentanți ai autorităților – mai întâi ai Poliției, apoi ai Băncii Naționale a României. Cu un ton convingător și un scenariu bine pus la punct, escrocii au reușit să-i fure banii.

O femeie din Cluj a fost păcălită să ia un credit de 100.000 de lei. Foto: arhiva.
O femeie din Cluj a fost păcălită să ia un credit de 100.000 de lei. Foto: arhiva.

A început cu un apel aparent oficial

Sunt inspector principal de poliție, a fost făcută o plângere din partea băncii privind o posibilă fraudă” – așa a sunat începutul apelului care a declanșat întreaga capcană. În realitate, era un caz clasic de „spoofing”, în care apelantul folosește un număr de telefon ce pare real, dar este falsificat.

Femeii i s-a spus că este implicată într-o anchetă și că, pentru a demonstra buna credință, trebuie să ia un credit pe numele ei și să transfere banii către un „cont sigur”, urmând ca totul să fie returnat după finalizarea investigației. A urmat instrucțiunile pas cu pas: a accesat un împrumut, a retras banii și i-a depus într-un aparat de tip „tonomat”, exact cum i s-a cerut. Apoi, escrocii au închis telefonul, iar toate mesajele au dispărut, scriu cei de la Pro TV.

Poliția Română: „Nu desfășurăm anchete prin telefon!”

Dragoș Stanca, expert în domeniul digital, avertizează că în astfel de apeluri apar adesea expresii greșite: „Oficiul de Poliție al României” sau „Banca României Naționale” – semne clare că interlocutorul nu are cunoștințele reale despre instituțiile românești.

În plus, atacatorii folosesc numere de telefon ușor de găsit în bazele publice și le „spoofează” pentru a părea reale. Uneori, pot chiar clona voci, folosind inteligența artificială.

Autoritățile trag un semnal de alarmă: nici Poliția, nici băncile sau alte instituții ale statului nu cer date personale, parole sau transferuri de bani prin telefon.

Se respectă niște proceduri clare. Nu există contracte de confidențialitate cu Poliția sau amenințări legate de obstrucționarea justiției făcute prin telefon”, a declarat comisarul-șef Sorin Stănică.

Cum te poți proteja

Specialiștii recomandă:

  • Nu oferi date personale sau bancare la telefon.
  • Închide imediat apelul dacă simți presiune sau urgență.
  • Sună tu direct instituția care pretinde că te-a contactat.
  • Stabilește o parolă secretă cu membrii familiei, în caz că cineva pretinde că e rudă și are nevoie de ajutor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ada blackjack captura video jpg
Papa Francisc foto Getty Images jpg
Canicula - caldura - termometru - FOTO Shutterstock
jindo captura video jpg
izvorul tamaduirii istoric jpeg
image png
Izvorul Tămăduirii  Ce NU ai voie să faci în această zi sfântă ca Paştele jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net