Cum te conving magazinele să cheltui, în perioada Paștelui, mai mulți bani decât ai în plan

Supermarketurile nu sunt doar locuri în care mergem să ne aprovizionăm cu cele necesare. Sunt adevărate spații de influențare psihologică, unde fiecare colțișor este gândit strategic pentru a ne convinge să cheltuim mai mult. De la ambianță până la poziționarea produselor, totul este regizat cu grijă. În perioada sărbătorilor, aceste tactici sunt amplificate, pentru că știu că ești mai dispus să „lași de la tine” și să pui în coș produse care nu erau pe listă.

Supermarketurile, adevărate spații de influențare psihologică. Foto: arhiva.
Supermarketurile, adevărate spații de influențare psihologică. Foto: arhiva.

Căruciorul – mai mare, mai gol, mai costisitor

Pare banal, dar dimensiunea căruciorului contează. Când împingi un coș mare prin magazin, ai tendința să îl umpli, chiar dacă nu ai nevoie de tot ce adaugi în el. Cărucioarele mici au fost înlocuite sau sunt mai greu de găsit tocmai din acest motiv: un spațiu mare ne dă impresia falsă că nu am cumpărat suficient. Iar diferența se simte imediat la casă.

Produsele „uitate” la casa de marcat

De câte ori nu te-ai trezit adăugând pe ultima sută de metri o ciocolată, o gumă sau un mic accesoriu de sezon aflat chiar lângă casa de marcat? Aceste produse nu sunt puse acolo întâmplător. Sunt alese cu grijă – au prețuri mici, sunt ușor de luat și nu necesită gândire. Apelează la impuls. Și chiar funcționează: studiile arată că o mare parte din deciziile de cumpărare se iau în ultimele secunde.

Labirintul vânzărilor: cum te plimbi mai mult, cum cheltui mai mult

Dacă ai avut vreodată impresia că un magazin este organizat haotic, de fapt ai fost victima unei tactici clasice. Rafturile sunt așezate în așa fel încât să te oblige să parcurgi mai mult spațiu, să zăbovești printre oferte și să observi produse pe care nu le căutai. Alimentele de bază – laptele, pâinea, ouăle – sunt poziționate cât mai departe unele de altele, tocmai ca să fii nevoit să traversezi tot magazinul și, implicit, să fii tentat de alte produse.

Oferta limitată care nu e chiar atât de limitată

„Stoc limitat”, „ultimele bucăți”, „ofertă doar azi” – sunt mesaje menite să creeze o presiune de timp. Presupun că, dacă nu cumperi pe loc, vei pierde ceva valoros. Adevărul? De multe ori, aceleași produse reapar în „ofertă limitată” săptămâni la rând. Se joacă cu frica ta de a rata o oportunitate, un fenomen cunoscut în marketing drept FOMO – fear of missing out.

Trucuri de poziționare: la nivelul ochilor și în partea dreaptă

Comercianții știu că ai tendința să alegi primele produse care îți sar în ochi. Așa că cele mai scumpe sau cele care aduc cel mai mare profit sunt poziționate exact la nivelul privirii. Pe rafturile de jos sau de sus se regăsesc, adesea, variantele mai ieftine sau cele generice. Mai mult, întrucât majoritatea oamenilor sunt dreptaci, marfa este aranjată strategic pe partea dreaptă a culoarelor, acolo unde ai tendința să te uiți și să alegi mai ușor.

Atmosfera care te încurajează să rămâi și să cumperi

Lumina caldă, muzica ambientală, mirosul de pâine proaspătă sau scorțișoară – toate creează o stare de confort care te determină să stai mai mult și, implicit, să cumperi mai mult. În lipsa ceasurilor și a geamurilor, pierzi noțiunea timpului, iar vizita planificată de 10 minute se poate transforma într-o oră de shopping neplanificat.

Cum să nu cazi în aceste capcane

Specialiștii în comportament de consum recomandă câteva măsuri simple, dar eficiente:

  • Stabilește un buget clar și nu-l depăși
  • Mergi la cumpărături cu o listă și respect-o
  • Evită să mergi la magazin flămând
  • Fii atent la „ofertele speciale” – compară prețul real cu cel anterior
  • Nu lăsa copiii să decidă achizițiile – sunt ținta perfectă pentru produsele poziționate la nivelul lor
  • Nu te lăsa dus de valul sărbătorilor – cumpără ce ai nevoie, nu ce pare festiv, scriu cei de la B1.

Comercianții știu cum să-ți capteze atenția, să-ți inducă dorințe și să-ți stimuleze impulsurile. Dar, cu puțină atenție și o doză de scepticism, poți evita cheltuielile inutile și poți ieși din magazin cu exact ce ai planificat. Sau, cel puțin, aproape.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 astm bronsic jpg jpeg
image png
ten tanar suplimente
legume fructe vitamine naturale jpg
cumparaturi Paste jpg
Elveția, o țară recunoscută pentru nivelul ridicat de trai  Foto Freepik com jpg
vaci facebook jpg
copil  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net